Από την ElvalHalcor το 8,3% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας

Από την ElvalHalcor το 8,3% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας

Η βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού ElvalHalcor αύξησε το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανία αλουμινίου και χαλκού ElvalHalcor αύξησε το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Ειδικότερα, η αξία παραγωγής της εταιρείας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 28,8% για να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ το 2021. Ομοίως, σημαντική ενίσχυση σημειώθηκε στην απασχόληση με αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας κατά 7,9%, στις 3.000 θέσεις συνολικά.

Η βιομηχανία, που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο, ενίσχυσε και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα, έχοντας πραγματοποιήσει εξαγωγές αξίας 2,7 δισ. έναντι 1,9 δισ. ευρώ το 2021. Η επίδοση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, αντιστοιχεί στο 8,3% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας (εξαιρουμένου του κλάδου των πετρελαιοειδών), τοποθετώντας την ElvalHalcor στην 3η θέση ανάμεσα στους βιομηχανικούς κλάδους με την υψηλότερη αξία εξαγωγών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η βιομηχανία στηρίζει άμεσα ή έμμεσα 22.600 θέσεις εργασίας.

Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό αποτύπωμα της εταιρείας κατά την τελευταία πενταετία; Η ElvalHalcor έχει υλοποιήσει ένα στρατηγικό πρόγραμμα σε τεχνολογία αιχμής ύψους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 189,1 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν μόνο το 2022. Το μέγεθος αυτό κατατάσσει την ElvalHalcor στην τρίτη θέση του κλάδου μεταποίησης στην Ελλάδα, με κριτήριο τον επενδυτικό όγκο. Οπως αναφέρει η εταιρεία, το τεχνολογικά πρωτοπόρο επενδυτικό πλάνο της βιομηχανίας ενισχύει την παρουσία «στην πρώτη γραμμή» των παγκόσμιων τάσεων βιωσιμότητας και συμβάλλει στην κυκλική οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα. Οι δραστηριότητες της ElvalHalcor έχουν αποτύπωμα και στην απασχόληση στη χώρα, με τη βιομηχανία να στηρίζει, το 2022, άμεσα ή έμμεσα 22.600 θέσεις εργασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε μία θέση εργασίας στην εταιρεία δημιούργησε ή στήριξε άλλες 6,6 στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η βιομηχανία κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε ενοποιημένο επίπεδο, εμφάνισε ενισχυμένο κατά 1,2%, σε 930,5 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-Ebitda), που απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας, ανήλθαν στα 70,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 60,2 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας της ElvalHalcor και των μειωμένων τιμών των μετάλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή