Απλοποιεί το φορολογικό της σύστημα η Μολδαβία

Απλοποιεί το φορολογικό της σύστημα η Μολδαβία

Μεταξύ άλλων καταργεί φοροαπαλλαγές για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μολδαβία, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, σκέφτεται να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να βγει από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ντουμίτρου Αλάιμπα.

Οι αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν μια αναθεώρηση του εταιρικού δικαίου προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια και κατάργηση των περισσότερων φορολογικών απαλλαγών σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, θα εφαρμοσθούν μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Αλάιμπα. Πυρήνας της προσπάθειας θα είναι η αντιμετώπιση της παραοικονομίας, μιας σειράς ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων που ο Αλάιμπα ισχυρίζεται ότι αποτελεί πάνω από τα δύο πέμπτα της παραγωγής. Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, μεταξύ της Ρουμανίας και της εμπόλεμης Ουκρανίας, έχει υποστεί σειρά πληγμάτων, όπως μια καταστροφική τραπεζική κρίση, την παρουσία του ρωσικού στρατού σε μια αποσχισθείσα περιοχή, συνεχείς διακοπές ρεύματος και μια φημολογούμενη συνωμοσία του Κρεμλίνου για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπό την πρόεδρο Μάγια Σάντου, η Μολδαβία έχει εξασφαλίσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας και σκοπεύει να γίνει μέλος έως το 2030. Η κ. Σάντου μίλησε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα και εμφανίσθηκε πεπεισμένη ότι η ένταξη θα γίνει με την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας παρά τη ρωσική κατοχή. Για την οικονομία, αυτό σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων με το «πιο απλό δημοσιονομικό σύστημα», είπε ο κ. Αλάιμπα, ενώ προσπαθεί να αποτινάξει το παρελθόν της χώρας με τραπεζικές απάτες και σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Εσθονίας που ψηφιοποίησε μεγάλο μέρος των κρατικών υπηρεσιών, όπως το σύστημα πληρωμής φόρων και απόκτησης εγγράφων. Ο δρόμος θα είναι, πάντως, μακρύς για τη Μολδαβία, το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 6% σε περίπου 15 δισ. δολάρια το περασμένο έτος. Εν ολίγοις έχασε περίπου το ήμισυ της ανάπτυξης 14% που είχε καταγράψει το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε πέρυσι το 30%, διαβρώνοντας σημαντικά την αγοραστική δύναμη. Ο κ. Αλάιμπα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει φέτος – αλλά δεν θα είναι «θεαματική» καθώς οι δυσκολίες επιμένουν.

Τα σχέδια της κυβέρνησης στοχεύουν σε μια διψήφια ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία, πραγματική αναγκαιότητα για τη Μολδαβία προκειμένου να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να συγκλίνει με τους γείτονες της Ε.Ε. στα δυτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή