Βρετανία: Σε προ πανδημίας επίπεδα η ανεργία και οι μισθοί

Βρετανία: Σε προ πανδημίας επίπεδα η ανεργία και οι μισθοί

Πλέον οι αναλυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η αγορά εργασίας στη Βρετανία αποδεικνύεται απρόσμενα ανθεκτική, καθώς οι μισθοί σημείωσαν άνοδο και η ανεργία υποχώρησε τον Απρίλιο, σε μια επιπλέον ένδειξη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακόμη δρόμο για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Η ανεργία έπεσε στο 3,8% παρά τις προβλέψεις για αύξηση στο 4%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Παράλληλα, οι μέσες αποδοχές χωρίς μπόνους ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας.

Πλέον, οι traders αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την BOE. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,72%, οδεύοντας σε υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η αγορά προβλέπει πλέον αύξηση του κόστους δανεισμού και το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,7% τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα στοιχεία αποτελούν μεγάλη έκπληξη, επειδή οι οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας ανέμεναν χαλάρωση της αγοράς εργασίας υπό την πίεση των 12 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων. Ενώ οι έρευνες έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή, η κεντρική τράπεζα εξέταζε την επιβράδυνση στις νέες κενές θέσεις εργασίας ως ένδειξη ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας υποχωρεί. Αντίθετα, η έντονη έλλειψη εργαζομένων, φαινόμενο που εντάθηκε λόγω της πανδημίας, αυξάνει τους μισθούς.

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε στο νούμερο-ρεκόρ των 33,1 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ πανδημίας επίπεδα. Ολα τα άλλα κράτη του G7 έφτασαν σε αυτό το ορόσημο μήνες πριν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βρετανικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται, αυξάνοντας τους μισθούς και μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας.

Η ανεργία μειώθηκε κατά 25.000 άτομα τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ταξινομήθηκαν ως ανενεργά –άνεργοι που δεν αναζητούσαν δουλειά– μειώθηκε κατά 13.000. Αυτό συνέβαλε σε άλμα κατά 94.000 στον αριθμό των εργαζομένων.

«Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πολύ ανθεκτική και συνεχίζει να δημιουργεί σύγχυση», δήλωσε ο Χουσεΐν Μεντί, στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών και επενδύσεων στην HSBC Asset Management. «Για την Τράπεζα της Αγγλίας η αύξηση των μισθών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα – είναι απλώς σε πολύ υψηλό επίπεδο για να επιτρέψει στον πληθωρισμό να φθάσει τον στόχο του 2%», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT