Ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον ξεπέρασε σε πλούτο τον Μπιλ Γκέιτς

Ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Ελισον ξεπέρασε σε πλούτο τον Μπιλ Γκέιτς

Με περιουσία 129,8 δισ. δολ. έγινε ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη κάνει τον ιδρυτή της Oracle πλουσιότερο, με αποτέλεσμα ο Λάρι Ελισον να ξεπεράσει για πρώτη φορά τον Μπιλ Γκέιτς για να γίνει ο τέταρτος πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της γης. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ελισον διαθέτει τώρα προσωπική περιουσία 129,8 δισ. δολαρίων, έναντι 129,1 δισ. δολαρίων του Γκέιτς. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται πιο ψηλά από το Νο5 της λίστας των δισεκατομμυριούχων.

Ο Ελισον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO της Oracle το 2014, αλλά δεν έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, όπου διατηρεί τον ρόλο του προέδρου και επικεφαλής τεχνολογίας.

Η μετοχή της Oracle έχει ενισχυθεί πάνω από 42% από τις αρχές του έτους. Η εταιρεία εμφάνισε έσοδα-ρεκόρ ύψους 50 δισ. δολαρίων για την οικονομική χρήση του 2023, με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητές της στις υποδομές και τις υπηρεσίες cloud.

Η Oracle συμμετέχει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας στην Cohere, μια ανταγωνίστρια της OpenAI, η οποία άντλησε χρηματοδότηση 270 εκατ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.

Η Oracle συμμετέχει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας στην Cohere, μια ανταγωνίστρια της OpenAI.

Ο Ελισον είναι γνωστός για τα ακριβά του γούστα καθώς και για το ότι απολαμβάνει τα δισεκατομμύριά του. Μεταξύ άλλων, έχει αγοράσει το έκτο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, το Λανάι, μια μεγάλη συλλογή από έργα ιαπωνικής τέχνης, δεκάδες σπίτια στην Καλιφόρνια και μερικά πολύ ακριβά σκάφη.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας ίδρυσε το 1977, μαζί με τους Εντ Οουτς και Μπομπ Μάινερ, τη Software Development Laboratories (SDL), μια εταιρεία που αναλάμβανε έργα προγραμματισμού για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων. Σύντομα είδε μια ευκαιρία στον χώρο των database και επεκτάθηκε σε αυτόν τον τομέα, αφότου έκλεισε συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για λογαριασμό της CIA.

Το 1979, η εταιρεία τους κυκλοφόρησε το πρόγραμμα database Oracle και το 1982 μετονομάστηκε σε Oracle Systems Corporation (και αργότερα Oracle Corporation).

Η εταιρεία αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986 και έγινε η μεγαλύτερη του κόσμου στη διαχείριση βάσεων δεδομένων ένα χρόνο αργότερα. Ομως το 1990, η Oracle βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν εσωτερικός έλεγχος διαπίστωσε ότι είχε «φουσκώσει» τα έσοδά της. Η μετοχή της βυθίστηκε θεαματικά και ο Ελισον αναγκάστηκε να κάνει μαζικές απολύσεις. Ετσι, έως τα τέλη του 1992, η εταιρεία ήταν και πάλι υγιής.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ελισον έγινε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Silicon Valley. Ο ίδιος άνθρωπος που προκαλούσε τον θαυμασμό για την εντυπωσιακή επιτυχία του γινόταν συχνά το αντικείμενο επικριτικών σχολίων για τις αδίστακτες τακτικές του στον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αλόγιστες δαπάνες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή