Αυξάνονται στις ΗΠΑ οι στάσεις πληρωμών σε εταιρικά ομόλογα

Αυξάνονται στις ΗΠΑ οι στάσεις πληρωμών σε εταιρικά ομόλογα

Στην αμερικανική αγορά των junk εταιρικών ομολόγων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 18 στάσεις πληρωμής χρέους, αξίας 21 δισ. δολαρίων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν από τις αρχές του έτους οι χρεοκοπίες ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων τα ομόλογα αξιολογούνται με junk, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve ασκούν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις με κυμαινόμενο κόστος δανεισμού. Στην ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων αμερικανική αγορά των junk εταιρικών ομολόγων έχουν καταγραφεί συνολικά 18 στάσεις πληρωμής χρέους το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαΐου. Τα μέχρι στιγμής defaults φτάνουν συνολικά στα 21 δισ. δολάρια, μέγεθος υψηλότερο από την αξία ολόκληρου του 2021 και του 2022 συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Μόνο τον Μάιο σημειώθηκαν τρεις στάσεις πληρωμής χρέους αξίας 7,8 δισ. δολαρίων – πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίως νούμερο από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, πριν από τρία έτη. Οι καταρρεύσεις εταιρειών που αξιολογούνται στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου καταδεικνύουν τις πιέσεις που δέχεται ο συγκεκριμένος χώρος με τα υπέρογκα χρέη του, εξαιτίας της πολύ αυστηρής νομισματικής πολιτικής που υιοθετεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Πολλές εταιρείες στην κατηγορία υψηλού ρίσκου έχουν συσσωρεύσει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που ακολουθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Οι τέτοιες εκδόσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2019 έως το 2021 φθάνοντας τα 615 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs. Στην περίπτωση που περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις υποβαθμιστούν στην κατάταξη του CCC, τότε θα μπορούσε να προκληθεί ρήγμα εμπιστοσύνης στην αγορά, όπως προειδοποιούν αναλυτές. Η αγορά εκτιμά ότι θα αυξηθούν οι στάσεις πληρωμής χρέους, παρότι οι προβλέψεις ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των δανείων. Στη διάρκεια του 12μήνου έως τον Μάιο του 2023, το ποσοστό στάσης πληρωμών χρέους διαμορφώθηκε στο 1,58%, υψηλότερα σε σχέση με το 1,31% του Απριλίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή