Πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,28 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων συνεχίστηκε και τον Μάιο, με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πορεία επίτευξης του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023, πάνω από τον στόχο για 0,7% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό.

Υπάρχει δε πιθανότητα να κινηθεί ακόμη υψηλότερα –στο 1,9% του ΑΕΠ τον υπολογίζει η Κομισιόν–, ανάλογα με την πορεία των φορολογικών εσόδων, που θα φανεί τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,005 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, καθώς και από την καλύτερη απόδοση ΦΠΑ του τρέχοντος έτους.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 26,241 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 2,937 δισ. ή 12,6% έναντι του στόχου. Εκτός από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα πενταμήνου, η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην είσπραξη 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, και στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πράγματι, τα έσοδα ΠΔΕ το πεντάμηνο ήταν αυξημένα κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο ήταν μειωμένες κατά 383 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ετσι, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,289 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,487 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022.

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η αναμενόμενη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για κοινωνικές παροχές, αν και προέβλεψε ότι την επόμενη χρονιά «θα είναι πιο σφιχτά τα πράγματα» στο δημοσιονομικό μέτωπο.

«Είχαμε (σ.σ. στόχο για) πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, η Κομισιόν αναφέρει ότι θα φτάσουμε 1,9% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος χώρος στην οικονομία για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών για το 2023», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή