Ζητάει ξανά απόσυρση των μέτρων στήριξης

Ζητάει ξανά απόσυρση των μέτρων στήριξης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση που δόθηκαν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κάλεσε για μια ακόμη φορά τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση για τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα μέτρα πρέπει να ανακληθούν άμεσα και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα απαιτούσαν μια ισχυρότερη απάντηση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Επίμονα υψηλός ο δομικός πληθωρισμός

O πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, παρατηρούν οι αναλυτές της Eurobank στην έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία» της τράπεζας. Οπως επισημαίνουν, η αποκλιμάκωση συνδέεται κυρίως με τη μείωση των τιμών ενέργειας, ενώ ο δομικός δείκτης παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα τον Μάιο, 7,2% έναντι 5,3% στην Ευρωζώνη. Συνολικά κατά την τελευταία τετραετία, οι αναλυτές παρατηρούν ότι ο δείκτης αυξήθηκε κατά 12,9% έναντι μέσου όρου 17% στην Ευρωζώνη. Ελλάδα και Κύπρος είχαν τη χαμηλότερη σωρευτική άνοδο.

Πληθώρα έργων ανάπλασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση   

Ενδεχομένως να μη σχετίζονται με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως δρομολογούνται πολυάριθμα έργα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή στη φάση του διαγωνισμού βρίσκονται τα έργα της αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ Αρτας, της ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων στο Στεφάνι Κορινθίας, της αποκατάστασης και συντήρησης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπως και της υλοποίησης ασφαλτοστρώσεων σε όλη την Ελλάδα.    

Νέα εξαγορά στο ραντάρ της «Μασούτης»  

Μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα εντός του 2023 αναμένεται η επόμενη κίνηση εξαγοράς αλυσίδας από τη «Μασούτης». Στόχος, βεβαίως, είναι η αγορά της Πελοποννήσου, εκεί όπου μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσία η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα. Η αγορά της Πελοποννήσου, άλλωστε, θεωρείται εξαιρετικά ελκυστική λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης αλλά και των υψηλών σχετικά εισοδημάτων στην περιοχή. Μένει να δούμε, πάντως, εάν η εξαγορά θα αφορά την αλυσίδα «Τερζής» στην Ηλεία, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα στις αρχές Μαΐου, ή κάποια άλλη αλυσίδα. Οπως πληροφορείται η στήλη, η συμφωνία με την «Τερζής» δεν έχει κλείσει ακόμη. Στο ραντάρ, πάντως, της «Μασούτης» δεν περιλαμβάνεται ο νομός Μεσσηνίας.   

Eπιστροφές από ΕΦΚΑ σε τραπεζοϋπαλλήλους  

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί από τον ΕΦΚΑ η πρώτη από τις διαδοχικές πληρωμές επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους κλάδους ασθενείας του πρώην ταμείου ΤΑΥΤΕΚΩ σε τραπεζοϋπαλλήλους. O ΕΦΚΑ, αφού έλεγξε τα στοιχεία με τις τράπεζες, ξεκινάει την επιστροφή, με ποσά ύψους 1,87 εκατ. ευρώ, σε 17.757 δικαιούχους, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας μέχρι 24/5/2023 και δεν έχουν από οποιαδήποτε αιτία οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ. Συγκεκριμένα, αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, έτους 2017, στους εργαζομένους των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταβολές στις υποβληθείσες ΑΠΔ τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους, ήτοι Eurobank, Αττικής, Πειραιώς, Παγκρήτια, και των συνεταιριστικών τραπεζών Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων, Θεσσαλίας, Καρδίτσας και Ηπείρου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT