Εφορία: Πώς δηλώνονται αναδρομικά ποσά προηγούμενων ετών

Εφορία: Πώς δηλώνονται αναδρομικά ποσά προηγούμενων ετών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισέπραξαν μέσα στο 2022 από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές ενισχύσεις και εισοδήματα με βάση δικαστικές αποφάσεις έχουν οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για τη δήλωση των αναδρομικών ποσών που αφορούν το έτος 2021.

Οι υπόχρεοι μπορούν να το πράξουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ο φόρος που θα προκύψει θα καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι, καθώς με αίτησή τους στη φορολογική διοίκηση μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις αφορούν κάθε έτος που αναφέρονται τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2021.

Για τους φορολογουμένους που έχουν εκκρεμότητες στην εφορία για τα αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και αποζημιώσεις, η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει το τοπίο μέσα από έναν οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων:

1. Εχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

– Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 του εντύπου Ε1.

2. Εχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

– Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε τροποποιητική δήλωση και δήλωση αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31.12.2023).

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.

3. Εχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών, αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή δήλωσης αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση αναδρομικών;

– Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογουμένους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ.

4. Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

– Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλον κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT