Θετικό το κλίμα για τις τράπεζες από τα ξένα funds

Θετικό το κλίμα για τις τράπεζες από τα ξένα funds

Επιτοκιακά περιθώρια, πιστωτική επέκταση, μερίσματα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο roadshow της Goldman Sachs στο Παρίσι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ θετική αποδοχή είχαν οι διοικητικές ομάδες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από τους εκπροσώπους διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων, στο τριήμερο ευρωπαϊκό τραπεζικό roadshow που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs στο Παρίσι. Πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, ενώ τη θέση τους στο ραντάρ των επενδυτών έχουν πάρει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, η πιστωτική επέκταση και τα μερίσματα, με φόντο και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει την αλλαγή σελίδας που έχει πραγματοποιήσει ο κλάδος.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών διεμήνυσαν στους επενδυτές στο Παρίσι πως εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα ανοίξει την πόρτα για την αναβάθμιση των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, ενώ αποκάλυψαν πως θα εκδώσουν νέα ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων τίτλων για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), με χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, έπειτα και από σχετικές ερωτήσεις των επενδυτών, οι διοικήσεις επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να προχωρήσουν σε διανομές από τα φετινά τους κέρδη (πληρωμή το 2024), με τους δείκτες διανομής μερισμάτων να κυμαίνονται μεταξύ του 10% και του 30%. Οπως τόνισαν, τα τρία κριτήρια που εξετάζονται από τον SSM για να δώσει το «πράσινο φως» είναι: α) το επίπεδο του δείκτη NPEs να είναι κάτω από 10%, το οποίο πληρούται, 2) η βελτιούμενη πορεία της δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και 3) το απόλυτο επίπεδο του δείκτη CET1.

Για την πορεία των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν στην αρχή του έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αργή μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές και τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων. Αναμένουν ότι θα κορυφωθούν όταν σημειωθεί η τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την πιστωτική επέκταση, οι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν στα funds ότι αν και ήταν αργή στις αρχές του έτους λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές και των σημαντικών αποπληρωμών στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός που θα καθυστερήσει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2023, ωστόσο αναμένουν επιτάχυνση των χορηγήσεων το β΄ εξάμηνο, ειδικά τα επιχειρηματικά δάνεια, με την ανάπτυξη στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά να αναμένεται να είναι πιο υποτονική λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι ελληνικές τράπεζες επισήμαναν στους επενδυτές ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) κινήθηκε στο 205% στο πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να παραμείνει πολύ πάνω από το ρυθμιστικό ελάχιστο όριο του 100% μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων TLTRO της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του 2023-2024. Κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες είχαν δείκτη δανείων προς καταθέσεις 0,67x το α΄ τρίμηνο, έναντι περίπου 0,9x στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman έχει τονίσει επανειλημμένως πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας και χρηματοδότησης εντός της Ζώνης του Ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT