Πιθανές οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πιθανές οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Υποδηλώνοντας την αποφασιστικότητά της για τη διασφάλιση της έγκαιρης επαναφοράς του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδηλώνοντας την αποφασιστικότητά της για τη διασφάλιση της έγκαιρης επαναφοράς του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου καθώς και τη διακοπή των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον Ιούλιο του 2023, όπως άλλωστε ανέμεναν οι αγορές. Εντούτοις, ιδιαίτερη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά κυρίως για τον δομικό πληθωρισμό, αναθεωρήθηκαν ανοδικά για όλη την περίοδο 2023-2025, κάτι που υποδηλώνει την εκτίμηση για επίμονη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελώντας, σύμφωνα με τις αγορές, σαφή ένδειξη ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί απότομη επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας).

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναθεώρησε ανοδικά κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για κάθε έτος την εκτίμησή της για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή την περίοδο 2023-2025 (2023: 5,4%, 2024: 3,0%, 2025: 2,2%), καθώς η αναμενόμενη επίπτωση από τις επιδράσεις βάσης που ήδη παρατηρούνται στις τιμές ενέργειας προβλέπεται ότι θα αντισταθμιστεί πλήρως από τον υψηλό δομικό πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται τώρα ότι θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 5,1%, 3,0% και 2,3% το 2023, 2024 και 2025 αντίστοιχα, ανοδικά αναθεωρημένος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023 και το 2024 καθώς και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για το 2025. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη νέα πρόβλεψη για μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό αύξησης του εργατικού κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αγοράς εργασίας που οδηγεί σε υψηλότερες αμοιβές ανά εργαζόμενο σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό παραγωγικότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ «πολύ πιθανόν» να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η αγορά αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ, προεξοφλώντας σχεδόν πλήρως μία νέα αύξηση 25 μ.β. στα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο, ενώ δεν αποκλείει πλέον περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή