Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ γνωστό μοντέλο για φοροδιαφυγή

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ γνωστό μοντέλο για φοροδιαφυγή

Οχι μόνο δεν δήλωσε εισοδήματα από διαφήμιση προϊόντων, αλλά η influencer είναι και μέτοχος της εταιρείας που τα εκπροσωπεί στην Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη κινητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκεκριμένων πολιτών με πολλούς ακολούθους οδήγησε τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη δημιουργία ενός σχεδίου για τον έλεγχο κυρίως όσων διαφημίζουν άμεσα ή έμμεσα διάφορα προϊόντα. Αυτό που συζητούσαν μεταξύ τους δηλαδή, κατά πόσον τα εισοδήματα που κερδίζουν από τη διαφήμιση των προϊόντων από το Instagram, το TikTok και –λιγότερο– το Facebook, δηλώνονται στις φορολογικές τους δηλώσεις ή εάν οι συναλλαγές αυτές γίνονται κάτω από το τραπέζι. Οι συζητήσεις αυτές έγιναν σχέδιο και έτσι ξεκίνη-σε ο έλεγχος των influencers.

Ο πρώτος έλεγχος έβγαλε λαβράκι, όπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, καθώς όχι μόνο δεν έχουν δηλωθεί τα εισοδήματα από τη διαφήμιση των προϊόντων, αλλά η γνωστή influencer είναι και μέτοχος της εταιρείας που τα εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος λοιπόν ξεκίνησε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλώσει τα εισοδήματα στη φορολογική της δήλωση. Ωστόσο, από τη διαδικασία που ακολούθησαν οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι τα διαφημιζόμενα προϊόντα οδηγούσαν σε συγκεκριμένο e-shop, στο οποίο μάλιστα η γνωστή influencer είναι και μέτοχος. Αφού ελέγχθηκε ο τζίρος της εταιρείας, σειρά είχαν να ελεγχθούν και εάν όσα έχουν δηλωθεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εντοπίσθηκε η εταιρεία ταχυμεταφορών που συνεργάζεται το εν λόγω e-shop, από την οποία ζητήθηκαν όλες οι παραδόσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του ηλεκτρονικού καταστήματος. Από τη διασταύρωση των στοιχείων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του ποσού από την εταιρεία μεταφορών και του ποσού που έχει δηλώσει το e-shop. Συγκεκριμένα, για δύο ελεγχόμενα φορολογικά έτη, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για την οποία η ελεγχόμενη επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις, τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στον ΦΠΑ. Μετά από αυτό, το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δύο ελεγχόμενες χρήσεις έφτασε στις 270.000 ευρώ. Ο φορολογικός έλεγχος θα επεκταθεί και σε επόμενες χρήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε αφορά το ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν και άλλα πρόστιμα στην influencer για τα χρήματα που έλαβε για τη διαφήμιση των προϊόντων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά που εισέπραξε δεν έχουν δηλωθεί. Πρόκειται για γνωστό μοντέλο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε κατέχει σημαντικό ποσοστό σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της οποίας διαφημίζει ρούχα και αξεσουάρ στα social media και τα πουλάει διαδικτυακά.

Ελεγχοι σε ιστοσελίδες

Δεν είναι όμως μόνο οι influencers και τα e-shop που έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει εδώ και μήνες τον έλεγχο συγκεκριμένων ιστοσελίδων και συλλέγουν προς το παρόν στοιχεία.

Τις προσεχείς ημέρες ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ζητήσει από συγκεκριμένη ιστοσελίδα που μεταξύ άλλων παρέχει συνδρομητικά πορνογραφικό υλικό, στοιχεία για τις πληρωμές που έχουν γίνει και εάν τα ποσά που έχουν λάβει έχουν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση. Στην περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία από την ιστοσελίδα, τότε σε συνεργασία με τις αρχές θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ενώ θα αντληθούν και όλα τα στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν στην Ελλάδα αλλά και από τράπεζες του εξωτερικού στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές Ελληνίδες που συνεργάζονται με τη συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT