Λογαριασμοί ρεύματος: Από 11,15 έως 17,9 λεπτά/kWh τον Ιούλιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Από 11,15 έως 17,9 λεπτά/kWh τον Ιούλιο

Η αποκλιμάκωση στη χονδρεμπορική αγορά δεν πέρασε στους λογαριασμούς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής ρεύματος από τα 104,98 ευρώ/MWh τον Μάιο στα 86,90 ευρώ/MWh τον Ιούνιο (μέχρι σήμερα) δεν πέρασε στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Ιούλιο. Ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, διατήρησε σταθερά τα τιμολόγια στα 15,5 λεπτά/kWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 16,7 λεπτά/kWh για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Κάποιοι προμηθευτές προχώρησαν σε μικρές μειώσεις που καταλήγουν στην τιμή του Ιουνίου μετά την κρατική επιδότηση, συνεκτιμώντας προφανώς και την πιθανότητα να μη δοθούν κρατικές επιδοτήσεις τον Ιούλιο. Το ζήτημα των επιδοτήσεων θα αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Τον προηγούμενο μήνα η επιδότηση ήταν 1,5 λεπτό/KWh.

Αβεβαιότητες ως προς την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου μετά και τα τελευταία σκαμπανεβάσματα στο TTF της Ολλανδίας επικαλούνται οι πάροχοι, αν και στην Ελλάδα οι παραγωγοί φυσικού αερίου τιμολογούν με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα. Κάποιοι επικαλούνται και το υψηλό ρίσκο, που όπως τονίζουν έχει παραδοσιακά ο Ιούλιος, λόγω της πιθανής εμφάνισης ενός καύσωνα που θα ανεβάσει τη ζήτηση και θα εκτοξεύσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά. Γεγονός είναι ότι και στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως και σ’ αυτή των καυσίμων, οι εταιρείες με μεγάλη ευκολία και άμεσα μετακυλίουν στις τιμές τις όποιες αυξήσεις των διεθνών τιμών, αλλά με δυσκολία τις αντίστοιχες μειώσεις.

Eκτός από τη ΔΕΗ, σταθερά κράτησαν τα τιμολόγια η Φυσικό Αέριο και η Ελίν, αλλά και η Ηρων στο πρόγραμμα Generous. Χαμηλότερα τιμολόγια από αυτά του Ιουνίου ανακοίνωσαν η Protergia, η ZeniΘ και η Watt&Volt, ενώ αυξημένα ανακοίνωσαν η Voltera, η NRG και η Elpedison, oι οποίες όμως διαθέτουν στην αγορά και προϊόντα με χαμηλότερες τιμές που τα λανσάρουν για νέους πελάτες.

Αναλυτικότερα, η Protergia μείωσε την τιμή της κιλοβατώρας για τον Ιούλιο στα 11,15 λεπτά από τα 12,65 του Ιουνίου.

H NRG ανακοίνωσε για τον Ιούλιο τιμή κιλοβατώρας στα 18 λεπτά από τα 19 λεπτά του Ιουνίου. Η εταιρεία διαθέτει και προϊόν με τιμή στα 13,20 λεπτά/kWh και με την έκπτωση (30%) κοντά στα 9,2 λεπτά.

Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος, διατήρησε σταθερά τα τιμολόγια στα 15,5 λεπτά/kWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 16,7 λεπτά/kWh για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Η ZeniΘ μείωσε τις τιμές της στα 14,4 λεπτά/kWh από τα 16,5 λεπτά του Ιουνίου και η Vatt&Volt στα 11,15 λεπτά/kWh από τα 19,45 λεπτά του Ιουνίου, προσαρμόζοντας τα τιμολόγιά της με την έταιρη θυγατρική της Mytilineos, την Protergia.

Η Elpedison έχει αυξήσει το τιμολόγιο του Ιουλίου στα 17,9 λεπτά/KWh από τα 11,4 λεπτά του Ιουνίου. Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και προϊόν με τιμή στα 11,1 λεπτά/KWh για νέους πελάτες.

Αυξημένες τιμές στα 13,90 λεπτά/KWh από 11,98 λεπτά τον Ιούνιο ανακοίνωσε για τον Ιούλιο η Voltera.

Η Φυσικό Αέριο διατήρησε την τιμή του Ιουνίου, δηλαδή στα 12,3 λεπτά χωρίς την έκπτωση συνέπειας και στα 9,2 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας. Η Ελίν διατήρησε επίσης την τιμή του Ιουνίου στα 19,5 λεπτά και με την έκπτωση συνέπειας στα 12,60 λεπτά.

Η Volton ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας για τον Ιούλιο στα 12,60 λεπτά και με την έκπτωση συνέπειας (25%) στα 9,45 λεπτά.

Η Ηρων ανακοίνωσε το πρόγραμμα Generous για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών στα 14,32 λεπτά/KWh μετά την έκπτωση συνέπειας και στα 17,9 λεπτά χωρίς την έκπτωση. H εταιρεία διαθέτει επίσης το πρόγραμμα Simply Generous Home στα 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ενσωματωμένο το δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή