Μεγαλύτερα σπίτια αγοράζουν οι Ελληνες μετά την πανδημία

Μεγαλύτερα σπίτια αγοράζουν οι Ελληνες μετά την πανδημία

Η στροφή στην τηλεργασία δημιούργησε την ανάγκη για επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι ή για χώρο εργασίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγιώνεται η τάση της στροφής όλο και μεγαλύτερου μέρους του αγοραστικού κοινού προς την απόκτηση κατοικιών μεγαλύτερης επιφάνειας, κάτι που άρχισε να αποτυπώνεται στην αγορά ιδίως από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και μετά.

Σύμφωνα με σχετική πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, ένας στους δύο αγοραστές προτιμά πλέον την απόκτηση κατοικίας επιφάνειας άνω των 75 τ.μ.

Ασφαλώς, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία», καθώς είναι πλέον μια διεθνής τάση.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται απομακρυσμένα, είτε πλήρως είτε για μερικές ημέρες την εβδομάδα, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον σαφής ανάγκη για ένα επιπλέον δωμάτιο στο σπίτι ή ένα χώρο εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τα σχετικά στοιχεία που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2022 μέσω του δικτύου των 82 γραφείων και 1.045 συμβούλων ακινήτων της RE/MAX Ελλάς, το 27% των αγοραστών προτίμησε κατοικίες επιφάνειας 76-100 τ.μ., που αποτελούν και τη δημοφιλέστερη κατηγορία, ενώ ένας στους πέντε αγοραστές επέλεξε ακίνητα επιφάνειας από 101 έως 150 τ.μ. Ητοι, το 47% των αγοραστών κινήθηκε σε ακίνητα επιφάνειας από 76 τ.μ. και πάνω.

Εκτός από τις μεγαλύτερες κατοικίες, σημαντικό είναι και το αγοραστικό ενδιαφέρον για διαμερίσματα μικρότερης επιφάνειας, τα οποία κρίνονται ως κατάλληλα για επενδυτική εκμετάλλευση.

Ετσι, το 23,6% των αγοραστών προτίμησε κατασκευές επιφάνειας 51-75 τ.μ., που θεωρούνται καταλληλότερες για μακροχρόνια ή βραχυχρόνια εκμετάλλευση. Από την άλλη, πολύ μεγάλα ακίνητα άνω των 151 τετραγωνικών μέτρων επέλεξαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, μόλις 11 στους 100 αγοραστές, ενώ τα μικρότερα ακίνητα εμβαδού έως 50 τ.μ., βάσει των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος, επέλεξαν 17 στους 100 αγοραστές.

Ειδικά όσον αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής, το 25% των αγοραστών προτίμησε κατοικίες 76-100 τ.μ., ενώ ένα επιπλέον 23,1% στράφηκε σε κατοικίες επιφάνειας 101-151 τ.μ.

Την ίδια στιγμή, μικρές κατοικίες εμβαδού έως 50 τ.μ. επέλεξαν μόλις 11 στους 100 αγοραστές, ενώ σε πολύ μεγάλες κατοικίες άνω των 151 τετραγωνικών μέτρων προσανατολίστηκε το 14,5% των αγοραστών. Οσον αφορά τις κατοικίες εμβαδού από 51 έως 75 τ.μ., αυτές προτιμήθηκαν από έναν στους πέντε αγοραστές.

Αντιστοίχως στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά διαμερίσματα εμβαδού από 51 έως 100 τ.μ. σε ποσοστό 62,4%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν τα μεγαλύτερα ακίνητα άνω των 151 τ.μ., αφού τη συγκεκριμένη κατηγορία επέλεξαν μόλις 8 στους 100 αγοραστές.

Η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι διαμερίσματα επιφάνειας 76-100 τ.μ., καθώς προτιμήθηκαν από το 33,3% των αγοραστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή