Ανησυχία για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντονων ανησυχιών για διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό στενότητας συμβάλλοντας στην ισχυρή αύξηση των μισθών, αρκετές από τις κεντρικές τράπεζες του γκρουπ των δέκα (G10) πλουσιότερων χωρών του κόσμου συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων τους επόμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε νέα αύξηση 25 μ.β., ενώ η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2,0% τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026, ερμηνεύεται από τις αγορές ως ένα μήνυμα ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει ακόμη κλείσει.

Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αποφάσισε και η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, ενώ οι αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων υποδηλώνουν τερματικό επιτόκιο περίπου 60 μ.β. υψηλότερα σε σύγκριση με αυτές της προηγούμενης συνεδρίασης, τον Μάρτιο.

Σε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων, 50 μ.β., προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) μετά τα πρόσφατα, ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, στοιχεία πληθωρισμού και μισθολογικών αυξήσεων, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της, τα επιτόκια θα ανέλθουν ακόμη υψηλότερα «εάν υπάρξουν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις», ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για επιπλέον αύξηση τουλάχιστον 100 μ.β. τους επόμενους μήνες.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία τής ολοένα και πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, οι οποίες ενισχύθηκαν από τη δημοσίευση ασθενών στοιχείων στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, επηρέασαν αρνητικά τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ για την Ευρωζώνη μειώθηκε τον Μάιο για δεύτερο συνεχή μήνα (50,3 από 52,8).

Ευνοημένο από το αρνητικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές και τις εκ νέου δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο για περαιτέρω αύξηση στα επιτόκια κατά 50 μ.β. μέχρι το τέλος του έτους, το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται κοντά στην περιοχή του 103, περίπου 0,7% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή