Πονοκέφαλος και για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης η ακρίβεια στα τρόφιμα

Πονοκέφαλος και για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης η ακρίβεια στα τρόφιμα

Αναμένεται να ανοίξει και το ζήτημα περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, κυρίως στις τιμές των τροφίμων, αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μάλιστα η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι την Παρασκευή 30 Ιουνίου λήγει η ισχύς του περίφημου «καλαθιού του νοικοκυριού», καθώς και η διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για σειρά βασικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι αν και τον Μάιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε στο 2,8%, ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν στο 11,6%, ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων σε μηνιαία βάση ήταν 1,8%, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν ακόμη και 8% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Ακόμη και αν βούληση της νέας κυβέρνησης είναι να συνεχισθούν τα δύο αυτά μέτρα, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο αφού συγκροτηθεί η νέα Βουλή και προβλεφθεί σχετική διάταξη σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο «καλάθι» είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα προϊόντα και τις τιμές τους που θα περιληφθούν στο τελευταίο «καλάθι του νοικοκυριού». Σύμφωνα επίσης με ασφαλείς πληροφορίες, στην περίπτωση που συνεχισθεί και το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ως σημείο αναφοράς θα λαμβάνεται το περιθώριο κέρδους που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η αγορά, πάντως, δεν βλέπει με καλό μάτι τη συνέχιση των δύο αυτών μέτρων, τα οποία ακόμη και κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν «παρεμβατικά». Τόσο οι λιανέμποροι όσο και οι προμηθευτές και κυρίως οι βιομηχανίες παραγωγής επώνυμων τροφίμων αναμένουν τον τερματισμό των δύο αυτών μέτρων.

Αλλο ζήτημα που αναμένεται να ανοίξει η νέα κυβέρνηση στον κλάδο του λιανεμπορίου είναι αυτό της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αν και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. υπήρχαν εξαρχής σχέδια για αύξηση του αριθμού των Κυριακών που επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από 8 σε 16, αυτά «πάγωσαν» λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας στις αρχές του 2020. Με το λιανεμπόριο –πλην του κλάδου των τροφίμων– να υφίσταται σημαντικές απώλειες λόγω των lockdowns και των λοιπών περιοριστικών μέτρων για την COVID-19, η κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να έρθει στη συνέχεια σε σύγκρουση, ενόψει και εκλογών, με σημαντική μερίδα των εμπόρων, κυρίως των μικρομεσαίων, και δευτερευόντως των εμποροϋπαλλήλων. Ετσι, οι μοναδικές αλλαγές που έγιναν ήταν τον Ιανουάριο του 2020, πριν η πανδημία εμφανιστεί και στην Ελλάδα, και αφορούσε τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο τα καταστήματα στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού στα Σπάτα (Designers Outlet και Smart Park) και μερικές μικρές αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν με ένα από τα τελευταία νομοσχέδια πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Ενα άλλο βασικό μέτωπο είναι αυτό της επίσπευσης των πληρωμών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους κι έχουν ολοκληρωθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ελεγχθεί, ακόμη και αν έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT