Απασχολήθηκαν 131.644 άνεργοι μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ

Απασχολήθηκαν 131.644 άνεργοι μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ

Στο διάστημα από 1η Αυγούστου 2019 έως 31 Μαΐου 2023 – Το 91% απασχολήθηκε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 131.500 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ σε 46 μήνες, με τους ωφελούμενους να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 1η Αυγούστου 2019 έως 31 Μαΐου 2023, 131.644 άνεργοι απασχολήθηκαν μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, σχεδόν τετραπλασιάζοντας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και νέας επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ, που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, 82.490 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, 30.267 νέοι άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ 18.887 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσω επιχορήγησης ΔΥΠΑ. Μάλιστα, το 55% των ωφελουμένων κατοικούν και εργάζονται σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, το 60% των ωφελουμένων είναι γυναίκες, ενώ το 44% νέοι έως 29 ετών. Οι νέες γυναίκες έως 29 ετών αντιπροσωπεύουν το 28% των ωφελουμένων. Αναφορικά με την εκπαιδευτική βαθμίδα, το 66% είναι απόφοιτοι έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οι πτυχιούχοι αποτελούν το 34%.

Καθώς τα προγράμματα επικεντρώνονται σε στοχευμένες ομάδες, το 58% των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι έως 12 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Τέλος, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, το 91% απασχολήθηκε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι), το 33% σε επιχειρήσεις της κατηγορίας Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, το 15% σε επιχειρήσεις του κλάδου Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, το 9% σε επιχειρήσεις Υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, 9% και στη Μεταποίηση και το 8% σε επιχειρήσεις Ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που αφορά την κατάρτιση 150.000 εργαζομένων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με κεφάλαια ύψους 155 εκατ. ευρώ, λήγει τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα «Πάω μπροστά» με εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον ιστότοπο voucher.gov.gr μέσω του συνδέσμου «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση» με τους κωδικούς TAXISnet. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και κατόπιν συμμετέχουν σε εξετάσεις ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Κάθε εργαζόμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα της επιλογής του και συμμετέχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης, λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, δηλαδή συνολικά 400 ευρώ.

Ενδεικτικά, οι επιλογές αφορούν βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή