Ποσοστό της Bookvoice.gr εξαγόρασε ο όμιλος της Public

Ποσοστό της Bookvoice.gr εξαγόρασε ο όμιλος της Public

Μέσω του Public Capital Partners εισέρχεται στην αγορά των ηχητικών βιβλίων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανερχόμενη κατηγορία των ηχητικών βιβλίων, γνωστά ως audiobooks, εισέρχεται η Public, με την εταιρεία να επενδύει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, την Bookvoice.gr. Την είσοδο στη νέα κατηγορία είχε ήδη προαναγγείλει από τον περασμένο Οκτώβριο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Public, Ρόμπυ Μπουρλάς, ενώ τον Απρίλιο του 2023 οι δύο πλευρές είχαν ξεκινήσει τη συνεργασία τους, καθώς μέσω του Public.gr δινόταν η δυνατότητα κάποιος να κατεβάσει τα ηχητικά βιβλία της. Το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε, ούτε το ποσοστό συμμετοχής της Public στο μετοχικό κεφάλαιο της Bookvoice, το οποίο πάντως είναι διψήφιο. Η επένδυση έγινε μέσω του επενδυτικού βραχίονα του ομίλου Public, του Public Capital Partners.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Bookvoice, καθώς στην ουσία η πλατφόρμα είχε μεγαλώσει, απορροφώντας έναν από τους δύο μικρότερους «παίκτες» της αγοράς αυτής, την TapeTales.gr, η οποία ειδικεύεται στα παιδικά ηχητικά βιβλία, υποκατηγορία που καταγράφει επίσης πολύ μεγάλη ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Σήμερα η Bookvoice.gr διαθέτει 565 βιβλία από 31 εκδοτικούς οίκους, μεταξύ αυτών οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στοχεύει να συνάψει, σε συνεργασία πλέον και με τον όμιλο Public, συνεργασία με όλους τους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους. Αφηγητές των βιβλίων της Bookvoice.gr είναι μερικοί από τους καλύτερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ο Νίκος Κουρής και πολλοί άλλοι, μουσικοί, όπως ο Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και δημοσιογράφοι.

Η αγορά των audiobooks γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Bookvoice.gr ή μέσω του Public.gr, ενώ η λήψη και η αναπαραγωγή αυτών γίνεται μέσα από εφαρμογή για κινητά. Τα ηχητικά βιβλία μετά την αγορά τους είναι διαθέσιμα πάντα, καθώς μένουν αποθηκευμένα στη «βιβλιοθήκη» της εφαρμογής. Επίσης, κάποιος μπορεί να τα ακούσει χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο Internet, κάτι που τα κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλή σε χώρους όπως το αεροπλάνο ή το μετρό ή ακόμη και μια απομακρυσμένη παραλία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα audiobooks στην Ελλάδα είναι η jukebooks.gr, την οποία έχει δημιουργήσει ο όμιλος ANT1 και η οποία λειτουργεί βάσει μηνιαίας συνδρομής και όχι με πληρωμή ανά αγορά βιβλίου. Μικρότερος «παίκτης» είναι η Auvril, η οποία επίσης εφαρμόζει και τα δύο μοντέλα, είτε πληρωμή ανά τίτλο είτε μηνιαία ή ετήσια συνδρομή με απεριόριστη πρόσβαση στα ηχητικά βιβλία της.

Σύμφωνα με έρευνα της Grand View Research, η παγκόσμια αγορά ηχητικών βιβλίων υπολογίζεται ότι το 2022 διαμορφώθηκε σε 5,36 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 26,3%. Το 2030 υπολογίζεται ότι το 25% της αγοράς του βιβλίου θα υποστηρίζεται αμιγώς από πωλήσεις audiobooks.

Η ανάπτυξη των audiobooks είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και των lockdowns, καθώς δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση στα βιβλιοπωλεία και οι καταναλωτές αναζητούσαν νέους τρόπους ψυχαγωγίας στο σπίτι. Είναι, μέχρι σήμερα, ο μοναδικός τρόπος ανάγνωσης/ακρόασης που επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχει ελεύθερα τα χέρια και τα μάτια του, απασχολούμενος σε παράλληλες δραστηριότητες, όπως οδήγηση, γυμναστική, μηχανικές εργασίες κ.ο.κ., ενώ είναι πολύτιμα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή