Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός

Σε ηλικία 67 ετών πέθανε σήμερα ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός, έπειτα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 67 ετών πέθανε σήμερα ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός, έπειτα από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Η οικογένεια Αγαπητού ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με την επιβατική ελληνική ακτοπλοΐα από τις αρχές του ’60, με την ίδρυση της AGAPITOS LINES. Η εταιρεία είχε την ιδιοκτησία, τη λειτουργία και τη διαχείριση ενός στόλου οχηματαγωγών πλοίων. Η επιχείρηση ενισχύθηκε κατά πολύ όταν ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης (γιοι των Γιάννη και Βασίλη, αντίστοιχα) μπήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στα ναυτιλιακά.

Από το 1964 έως και το 1992 οι δραστηριότητες των ναυτιλιακών γραμμών της εταιρείας επεκτάθηκαν στην ελληνική αγορά αυξάνοντας τα δρομολόγια. Ετσι, η AGAPITOS LINES έγινε ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της αγοράς.

Ο Γιάννης Αγαπητός και ο γιος του, Κωνσταντίνος, ίδρυσαν την AGAPITOS EXPRESS FERRIES ASSOCIATION (AEFA) με τον Κωνσταντίνο στο τιμόνι ως διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας. Με τη μακρόχρονη εμπειρία της οικογένειας στον χώρο, η AEFA επικεντρώθηκε στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και στην καινοτόμο διαχείριση ώστε να δημιουργήσει μια εταιρεία ικανή να μεγαλώνει, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας ταχύτατα μεταβαλλόμενης αγοράς.

Η εντυπωσιακή επέκταση και ανάπτυξη της AEFA μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια απόδειξη των προσπαθειών των ανθρώπων της να εκτελεί με τον στόλο της αναδυόμενα και προσοδοφόρα δρομολόγια μεταξύ Πειραιά και Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου, Νάξου, Ιου, Σαντορίνης.

Το 1998, η AEFA εισήλθε και στην αγορά των τύπου Ro/Ro με την απόκτηση 4 πλοίων.

Το 1999, η εταιρεία εξαγοράζεται από τη Minoan Flying Dolphins (αργότερα μετονομαζόμενη σε Hellas Flying Dolphins και σήμερα γνωστή ως Hellenic Seaways). Ο Κωνσταντίνος Αγαπητός, όντας ο μοναδικός μέτοχος της AEFA κατά τον χρόνο της εξαγοράς, έγινε και ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος σε αυτή τη νέα εταιρία.

H οικογένεια Αγαπητού δραστηριοποιείται παραδοσιακά στο χώρο της ακτοπλοΐας από το 1964

Ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο Βασίλειος Α. Αγαπητός ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 από πρόσφυγες γονείς της Μικράς Ασίας. Από την ίδρυσή της η εταιρεία και μέχρι τη συγχώνευσή της με τη Minoan Flying Dolphins δραστηριοποιήθηκε κυρίως στις γραμμές των Κυκλάδων, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αδριατική, στο Ιόνιο, στην Ικαρία – Σάμο και στα Δωδεκάνησα.

Μετά το 2000 και έως το 2018 η οικογένεια συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways, ενώ παράλληλα ο Αντώνιος Αγαπητός, που δραστηριοποιείται στον χώρο ως πλοιοκτήτης από το 1983, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, υπήρξε αντιπρόεδρος, καθώς και διευθύνων σύμβουλος από το 2013 μέχρι τη πώληση της εταιρείας στις επιχειρήσεις Αττικής το 2018.

To 2019 ο Βασίλης Αγαπητός, ενεργός στον χώρο της ακτοπλοΐας από το 2012, συνεχίζει τη παράδοση και ιδρύει την ALPHA LINES, εντάσσοντας στο δυναμικό της το σύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο SPEEDCAT l το 2020.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT