Η απεργία των συγγραφέων πλήττει την Καλιφόρνια

Η απεργία των συγγραφέων πλήττει την Καλιφόρνια

Ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί για ταινίες και τηλεταινίες στο Λος Αντζελες είναι μειωμένος κατά 56% σε σύγκριση με πέρυσι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Μαΐου, οπότε άρχισαν οι απεργίες συγγραφέων, οι μικρές επιχειρήσεις του Λος Αντζελες αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουν δεχθεί πλήγμα. Ανθοπώλες, εταιρείες κέτερινγκ, προμηθευτές κοστουμιών εποχής και πολλοί άλλοι έχουν δει τις παραγγελίες τους σε ελεύθερη πτώση, σε μια περίοδο που προσπαθούν ακόμη να ανακάμψουν από το πλήγμα της πανδημίας.

Ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η διακοπή στις δουλειές τους. Δεν έχουν προγραμματισθεί νέες συνομιλίες ανάμεσα στα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ και στους συγγραφείς, οι οποίοι διεκδικούν υψηλότερες αποδοχές και ασφαλιστικές δικλίδες έναντι της επέλασης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο αντίκτυπος της απεργίας θα ενισχυθεί εάν το συνδικάτο των ηθοποιών με τα αρχικά SAG-AFTRA αποφασίσει να προσχωρήσει στην απεργία από αύριο, οπότε και λήγει η συλλογική του σύμβαση.

Μια μονάδα μέτρησης του αντίκτυπου που έχει η απεργία είναι ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί για ταινίες και τηλεταινίες στο Λος Αντζελες. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά 56%. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την εποχή θα βρίσκονταν στο στάδιο της παραγωγής δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα που θα προορίζονταν για την περίοδο του φθινοπώρου. Μέχρι τις 18 Ιουνίου, είχαν εκδοθεί μόνο τρεις άδειες για κινηματογράφηση μέσα στην πόλη. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο πλήρης αντίκτυπος των απεργιών στην οικονομία. Γνωρίζουμε, όμως, πως η απεργία 100 ημερών του συνδικάτου WGA τη διετία 2007-2008 είχε οδηγήσει στην απώλεια 37.700 θέσεων εργασίας στην Καλιφόρνια και είχε κοστίσει στην πολιτεία περίπου 2,1 δισ. δολ., σύμφωνα με τον Κέβιν Κλάουντεν, αναλυτή στρατηγικής στο Ινστιτούτο Milken. Χρειάστηκαν μήνες για να γίνει σαφές ότι υπήρξε αυτός ο αντίκτυπος, καθώς εστιατόρια, εταιρείες logistics και εταιρείες καθαρισμού μείωσαν τότε το προσωπικό τους κατά τουλάχιστον 35%.

Αυτή η διακοπή στη δραστηριότητα είχε οδηγήσει την πολιτεία στη Μεγάλη Υφεση από το 2007 έως και το 2009. Αλλά στην Καλιφόρνια η ύφεση αυτή διήρκεσε περισσότερο από τις υπόλοιπες ΗΠΑ. Και αυτή τη φορά, οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ πιο ευάλωτες. «Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις και μετά βίας έχουν ανακάμψει από τον κορωνοϊό», σχολιάζει ο Ρος Γκάρνερ, διευθυντικό στέλεχος του ομίλου ψυχαγωγίας NFP Entertainment, που διαπραγματεύεται ασφαλιστικά συμβόλαια για ενοικιάσεις κατοικιών και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Ο ίδιος διευκρινίζει πως «βλέπουμε ότι δεν έχουν τα αποθέματα που είχαν πριν από τέσσερα χρόνια, προ πανδημίας, που τους βοήθησαν να επιβιώσουν αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο». Και στο μεταξύ οι περισσότερες εταιρείες του NFP Entertainment έχουν απολύσει τουλάχιστον το 35% του προσωπικού τους. Αλλες όπως η One, που ενοικιάζει σκηνικά θεάτρου, έχουν μειώσει το προσωπικό τους τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Και όπως προβλέπει ο ιδιοκτήτης του Sassy Craft Services, που παρέχει τρόφιμα και ποτά στα στούντιο, συνήθιζε να κλείνει περίπου οκτώ θέσεις εργασίας τον μήνα για παραγωγές από εταιρείες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Netflix και HBO. Ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί σε περίπου τρεις. Κάποιοι σπεύδουν να βοηθήσουν, όπως το πρόγραμμα καταμερισμού εργασίας της Καλιφόρνιας που έχει σχεδιασθεί για να βοηθάει επιχειρήσεις να αποφύγουν τις απολύσεις. Βοηθούν και κάποιες μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Αλλά ο αντίκτυπος της απεργίας έχει πλήξει και το Νέο Μεξικό, που έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής περιοχή για το γύρισμα ταινιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή