Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό

Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό

Οι επικεφαλής των Fed, EKT, BoE δηλώνουν αποφασισμένοι για συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, καθώς ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκόσμια οικονομία και ο πληθωρισμός έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αρκετά ανθεκτικοί απέναντι σε ένα μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων, ωθώντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να υποσχεθούν την περασμένη Τετάρτη περισσότερα προς την ίδια κατεύθυνση. Σε εμφάνισή τους στη Σίντρα της Πορτογαλίας ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, επισήμαναν πως χρειάζεται ακόμη να διανυθεί απόσταση για να συγκρατήσουν τα πολύ υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. «Αν και η νομισματική πολιτική ήταν πολιτική σύσφιγξης, ίσως να μην ήταν αρκετά περιοριστική και δεν έχει γίνει περιοριστική για μεγάλο διάστημα», επισήμανε ο κ. Πάουελ στο πλαίσιο συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα. Σημειώνοντας ότι τα περισσότερα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένουν τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, ο κ. Πάουελ άφησε ανοιχτή την πόρτα και στην αύξηση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της, μετά το διάλειμμα από τις αυξήσεις, το οποίο έκανε στη συνεδρίαση αυτόν τον μήνα.

Aπό την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως μια αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ωστόσο δεν φάνηκε να δεσμεύεται ως προς τις κινήσεις που θα κάνουν οι αξιωματούχοι στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. O κ. Μπέιλι δεσμεύθηκε να κάνει «οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%, μετά και την έκπληξη που προκάλεσε στους επενδυτές η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτόν τον μήνα. Αντίθετα, από την πλευρά του ο κ. Ουέντα τόνισε πως τα επιτόκια δανεισμού της Ιαπωνίας έχουν «παγώσει», διότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την πιο επιθετική περιοριστική νομισματική πολιτική στη δεκαετία, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει ο πληθωρισμός στα επίπεδα κοντά στο 2% που είναι ο στόχος τους. Παρά τους φόβους ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση, εντούτοις η παγκόσμια οικονομία μέχρι στιγμής έδειξε να αντέχει. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να επιμένει. «Παντού στον κόσμο οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι “είμαστε αποφασισμένοι”, αλλά νομίζω πως είναι λίγο μπερδεμένοι επειδή μέχρι στιγμής είχε μικρό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ραγκουράμ Ρατζάν, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT