Επανασχεδιασμό για τις ΑΠΕ ζητούν φορείς της αιολικής ενέργειας

Επανασχεδιασμό για τις ΑΠΕ ζητούν φορείς της αιολικής ενέργειας

Οταν σχεδιάζουμε έργα ΑΠΕ, πρέπει πρώτα να βλέπουμε πού επιτρέπεται η εγκατάσταση, τόνισε ο Γ. Περιστέρης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη αποδόμηση του σχεδιασμού ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχώρησαν χθες οι φορείς της αιολικής ενέργειας, στέλνοντας μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έναν συνολικό επανασχεδιασμό και ισχυρή πολιτική στήριξη προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι.

Στις στρατηγικές προτεραιότητες αυτού του σχεδιασμού, που προτείνουν ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), είναι ένα ισορροπημένο μείγμα αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών, η αποτελεσματική προώθηση της αποθήκευσης, η περαιτέρω επιτάχυνση της αναβάθμισης και επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και ιδιαίτερα των διασυνδέσεων, και ένα αδειοδοτικό πλαίσιο που θα ενσωματώνει πλήρως και στην ουσία τους –και όχι μόνο κατά γράμμα– τις σαφείς προτεραιότητες για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση, και τις αναλυτικές προβλέψεις του ευρωπαϊκού σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (REPowerEU).

«Οταν σχεδιάζουμε έργα ΑΠΕ θα πρέπει πρώτα να βλέπουμε πού επιτρέπεται η εγκατάσταση, μετά πόσα χρειάζονται και τι τεχνολογίες και πώς θα τα χωρέσουμε, και όχι να ξεκινάμε από πού θα τα απαγορεύσουμε. Βάζουμε το κάρο μπροστά και μετά τον γάιδαρο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεινόμενων για την επόμενη τετραετία στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Χρονοδιαγράμματα

Ερωτηθείς για το τι αναμένουν από τη νέα πολιτική ηγεσία, ο ίδιος ζήτησε χρονοδιαγράμματα που θα παρακολουθούνται για το πώς προχωρούν ανά μήνα και να μη στέλνονται αντιφατικά μηνύματα.

«Να μη βάζουν στόχους και μετά παίρνουν πρωτοβουλίες που τους υπονομεύουν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν μελέτες, κρατικές πρωτοβουλίες ή και αποφάσεις σε κεντρικό και περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τυφλούς οριζόντιους αποκλεισμούς εκτεταμένων περιοχών, όπως π.χ. η πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά».

Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «θα πρέπει να συνοδεύονται από μια χωροθέτηση. Δεν αρκεί να λέμε πόσα μεγαβάτ θα βάλουμε και να μιλάμε για επιτάχυνση, όταν η κρατική μηχανή δεν αδειοδοτεί».

Το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ, σύμφωνα με τους φορείς της αιολικής ενέργειας, θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα και πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών (60% – 40%) σε σχέση με το σενάριο που έχει παρουσιαστεί.

Το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ωρο και γι’ αυτό συνιστά το πρώτο μέτρο ενεργειακής στρατηγικής για την ελαχιστοποίηση των περικοπών πράσινης ενέργειας και τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, υποστήριξαν οι φορείς του κλάδου. Δήλωσαν ότι δεν είναι κατά των περικοπών, αλλά κατά των «οριζόντιων και άδικων περικοπών για τα αιολικά πάρκα», και σημείωσαν ότι θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο για τη διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος, ενώ έθεσαν εμμέσως ζήτημα αποζημιώσεων, παραπέμποντας στις σχετικές προβλέψεις του ευρωπαϊκού κώδικα.

Υπεράκτια αιολικά

Για τα υπεράκτια αιολικά σημείωσαν ότι «προϋπόθεση-κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η διασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέσα από τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση νέων υποθαλάσσιων δικτύων και τη μεγάλη αποθήκευση», ενώ εκτίμησαν ότι ένας ρεαλιστικός στόχος είναι η παραγωγή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου έως το 2030.

Οι εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ και της ΕΛΕΤΑΕΝ κατηγόρησαν την πολιτεία για ελλιπή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τα οφέλη των ΑΠΕ, αποδίδοντας σοβαρές ευθύνες στον «ακήρυχτο, αλλά συνεχώς εντεινόμενο πόλεμο εναντίον της εγχώριας καθαρής ενέργειας και ειδικά κατά των αιολικών», που όπως είπαν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT