Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Υποχώρησε κάτω από το 2% του στόχου της ΕΚΤ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ο ισπανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε κάτω από το επίπεδο του 2% που έχει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια μικρή νίκη για τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, που αγωνίζονται να τιθασεύσουν τις αυξήσεις του κόστους στην ευρύτερη Ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,6% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων συνέχισαν να μειώνονται, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αυτός είναι ο πιο αδύναμος ρυθμός πληθωρισμού σε περισσότερο από δύο χρόνια.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής δεν καθησυχάζουν και πολύ τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, παρά την αξιόλογη βελτίωσή τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να παρακολουθούν κυρίως τον δομικό πληθωρισμό στη Ζώνη του Ευρώ, ο οποίος είναι πιθανό να έχει εκ νέου επιταχυνθεί. «Η εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος. «Ο δομικός πληθωρισμός θα επιμείνει περισσότερο από όσο πιστεύουμε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ντε Γκίντος, δήλωσε ότι μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο είναι «τετελεσμένο γεγονός», ενώ υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων επί του παρόντος. Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία μπορεί να μη χρειάζεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ «κοιτάζει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Παρά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος υστερεί στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου, επέκτεινε την Τρίτη ένα πακέτο κατά του πληθωρισμού, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT