Νέες επενδύσεις 1 τρισ. δολ. για τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία

Νέες επενδύσεις 1 τρισ. δολ. για τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία

Είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, είναι ό,τι συνέβαινε το 1995 με το Διαδίκτυο, λέει αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Wedbush

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια παροδική μόδα, αλλά ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Wedbush, Νταν Ιβς, έχει την αντίθετη άποψη. Κατά την άποψή του, η άνοδος της πρωτοποριακής τεχνολογίας αποτελεί την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

«Νομίζω ότι αυτή είναι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που διαδραματίζεται. Είναι ό,τι συνέβαινε το 1995 με το Διαδίκτυο. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για έναν κύκλο διαφημιστικής καμπάνιας μιας τεχνολογίας», ανέφερε ο Ιβς στο CNBC.

«Πιστεύω πως πρόκειται για αλλαγές στην τεχνολογία που νομίζω ότι θα αλλάξουν τον τεχνολογικό χώρο για τα επόμενα 20-30 χρόνια», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η αγορά μετοχών των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ανοδικής αγοράς τεχνολογίας.

Οι αμερικανικές μετοχές, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν σημειώσει άνοδο φέτος καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε εταιρείες που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI. Ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο περίπου 14% μέχρι στιγμής φέτος, ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 36% από τις αρχές Ιανουαρίου.

Εταιρείες που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό έκθεσης στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia, Oracle και Microsoft, έχουν δει απότομα άλματα στις τιμές των μετοχών, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις τους στην αγορά καθώς και τον πλούτο των αντίστοιχων CEO τους.

Ο Ιβς σχολιάζει συχνά την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας πρόσφατα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη ένα ράλι που θα δώσει ώθηση σε μια ευρύτερη ομάδα μετοχών τεχνολογίας. Ο αναλυτής είπε ότι ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης θα δει ένα τρισ. δολάρια πρόσθετων επενδύσεων την επόμενη δεκαετία, εκτιμώντας μάλιστα ότι και το νούμερο αυτό θα μπορούσε να είναι συντηρητικό.

Οι εκτιμήσεις του αυτές ευθυγραμμίζονται με εκείνες που δημοσίευσαν πρόσφατα αναλυτές του Bloomberg Intelligence με επικεφαλής τον Μαντίπ Σινγκ. Η κυκλοφορία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον καταναλωτή, όπως το ChatGPT της OpenAI Inc. και το Bard της Google, θα τροφοδοτήσει μια δεκαετία άνθησης, με την αγορά γενετικής τεχνητής νοημοσύνης να φτάνει το 1,3 τρισ. δολάρια το 2032 από 40 δισ. δολάρια πέρυσι, αναφέρει η σχετική ανάλυση.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε να αυξηθεί στο 42%, λαμβάνοντας ώθηση πρώτα από καινοτομίες στην εκπαίδευση και στη συνέχεια από συσκευές εξαγωγής συμπερασμάτων για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, διαφημίσεις και άλλες υπηρεσίες.

«Ο κόσμος είναι έτοιμος να δει μια έκρηξη ανάπτυξης στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα δέκα χρόνια, που υπόσχεται να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του τεχνολογικού τομέα», δήλωσε ο Σινγκ. «Η τεχνολογία πρόκειται να γίνει όλο και πιο ουσιαστικό μέρος των δαπανών πληροφορικής, των δαπανών για διαφημίσεις και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο καθώς αναπτύσσεται», πρόσθεσε.

Η ζήτηση για γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει επιταχυνθεί από την κυκλοφορία του ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η τεχνολογία αναμένεται να διαταράξει τα πάντα, από την εξυπηρέτηση πελατών έως τις τραπεζικές συναλλαγές.

Το τμήμα cloud της Amazon.com Inc., η μητρική της Google, Alphabet Inc., η Nvidia Corp. και η Microsoft Corp., η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, πιθανόν να είναι από τους μεγαλύτερους νικητές από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg Intelligence.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή