Η γερμανική μεταποίηση ασθενεί

H σημαντική μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό και κυρίως από την Κίνα αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Οι γερμανικές εταιρείες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού δεν καταγράφουν κάποιο σημάδι βελτίωσης της επιχειρηματικής προοπτικής τους εν μέσω μιας περιόδου που σημειώνεται έντονη ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον κορυφαίο σύνδεσμο του κλάδου στη Γερμανία. Οι παραγγελίες τον Μάιο σημείωσαν πτώση 10% σε απόλυτα μεγέθη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο σύνδεσμος VDMA που εδρεύει στη Γερμανία. Η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε έως και 18%, εξαφανίζοντας το κέρδος από τη μικρή αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Η έρευνα που δημοσίευσε ο σύνδεσμος δείχνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας στο πλαίσιο και των στοιχείων για την υγεία του κλάδου της μεταποίησης στην πιο μεγάλη οικονομία της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος κλάδος νωρίτερα φέτος είχε σημειώσει σημάδια ύφεσης. «Η τάση επιβράδυνσης των προηγούμενων μηνών συνεπώς θα συνεχιστεί», επισήμανε ο Ραλφ Γουίτσερς, επικεφαλής οικονομολόγος του VDMA. «Η εικόνα μιας συνεχόμενης αδύναμης επενδυτικής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνεται.

Το “μαξιλάρι” προστασίας των παραγγελιών για τους επόμενους μήνες είναι ακόμη αρκετά μεγάλο, αλλά υπάρχει ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών που αντιλαμβάνονται πως εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή». Η αδύναμη ζήτηση από την Κίνα επιβάρυνε φέτος τον κλάδο της μεταποίησης στη Γερμανία, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί. Νωρίτερα τον μήνα, ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατέδειξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Ιούνιο, καθώς οι εταιρείες έχουν αρχίσει να είναι πιο προσεκτικές ως προς την προοπτική της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Από την άλλη, οι επιχειρηματικές έρευνες που διεξάγονται στη Γερμανία συμβαδίζουν με τα στοιχεία του VDMA. Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo δείχνει πως οι προοπτικές των εταιρειών τον Ιούνιο μειώθηκαν και έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως μια ανάκαμψη από μια ύφεση θα καθυστερήσει.

Από την πλευρά της η Bundesbank είπε την προηγούμενη εβδομάδα πως η οικονομία ενδεχομένως να σημειώσει οριακή ανάπτυξη τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο, επιβαρυμένη από τον κλάδο της βιομηχανίας. «Οι συνθήκες στον κλάδο της μεταποίησης έχουν αδιαμφισβήτητα επιδεινωθεί, αλλά αυτό δεν είναι πλήγμα», αναφέρει η Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι νέες παραγγελίες άρχισαν να πέφτουν από πολύ υψηλά επίπεδα και πως οι εταιρείες μεταποίησης δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε περικοπές θέσεων εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT