Ανοδος καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές

Ανοδος καταναλωτικής εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών βρέθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εξέλιξη την οποία το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που διενεργεί την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, αποδίδει στο ότι οι καταναλωτές αποτίμησαν θετικά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Βελτίωση, αν και μικρότερη, κατέγραψαν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων, ενώ σε επιμέρους κλάδους, όπως στο λιανεμπόριο και κυρίως στις κατασκευές, σημειώθηκε υποχώρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις -31 μονάδες από -34,5 μονάδες τον Μάιο, κάτι που αποτελεί ρεκόρ 24 μηνών. Ας σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε διαμορφωθεί πολύ χαμηλά, στις -52,5 μονάδες. «Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου φαίνεται ότι αποτιμήθηκαν θετικά και η περίοδος μέχρι τις δεύτερες εκλογές άμβλυνε την απαισιοδοξία που δημιουργούσαν οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν ήδη βελτιωθεί σημαντικά ενόψει της τουριστικής περιόδου», επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Ωστόσο και πάλι οι Eλληνες καταναλωτές βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση μετά την Ουγγαρία (-34,2) και τη Σλοβενία (-33,8).

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο. Βελτίωση κατέγραψαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της βιομηχανίας, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται στις 108,6 μονάδες τον Ιούνιο από 105,1 μονάδες τον Μάιο. Βελτίωση σημείωσε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες και διαμορφώθηκε στις 113 μονάδες από 112,1 μονάδες τον Μάιο.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τομείς των κατασκευών και του λιανεμπορίου. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές υποχώρησε έντονα τον Ιούνιο, στις 132,2 μονάδες (από 156,6 μονάδες τον Μάιο), παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (122,9 μονάδες). Αυτή η μεταβολή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής υποχώρησης των προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές, με τα δημόσια έργα να κινούνται όμως επίσης πτωτικά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο εξασθένησε ελαφρώς τον Ιούνιο στις 115,9 μονάδες, από 116,3 μονάδες τον Μάιο. Αυτή η υποχώρηση είναι αποτέλεσμα της αισθητής εξασθένησης των προσδοκιών στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών – Καπνού και της ηπιότερης στους υπόλοιπους κλάδους, με μόνο τα οχήματα και τα ανταλλακτικά να κινούνται ήπια ανοδικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT