«Βουτιά» εξαγορών και συγχωνεύσεων το β΄ τρίμηνο

«Βουτιά» εξαγορών και συγχωνεύσεων το β΄ τρίμηνο

Υποχώρησαν σε παγκόσμιο επίπεδο στα 732,82 δισ. δολάρια από το 1,14 τρισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παγκόσμια δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις υποχώρησε 36% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, όμως επενδυτικοί τραπεζίτες και νομικοί σύμβουλοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων για συμφωνίες.

H συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε στα 732,82 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 από το 1,14 τρισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, καθώς τα υψηλά επιτόκια και το προσωρινό αδιέξοδο για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους κράτησε τις μεγάλες συμφωνίες στο περιθώριο.

«Η παγκόσμια αβεβαιότητα είναι αυτή που έχει επηρεάσει περισσότερο τις εξαγορές και συγχωνεύσεις», αναφέρει ο Μάικλ Αϊέλο, πρόεδρος της εταιρείας νομικών συμβούλων Weil, Gotshal & Manges.

Ωστόσο, τα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα αντίστοιχα του πρώτου, στη διάρκεια του οποίου οι συμφωνίες έφθασαν την αξία των 601,32 δισ. δολαρίων.

Ο όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 30% στα 318,4 δισ. δολάρια, ενώ ο όγκος των συμφωνιών σε Ευρώπη και Ασία – Ειρηνικό συρρικνώθηκε 49% και 24% αντίστοιχα.

Στις μεγάλες συμφωνίες στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου συμπεριλαμβάνεται η εξαγορά της Magellan Midstream Partners, ύψους 19 δισ. δολαρίων από την ONEOK, η αγορά της Viterra ύψους 17,3 δισ. δολαρίων από την εταιρεία εμπορίας σιτηρών Bunge, καθώς και η συμφωνία για την εξαγορά του τμήματος της γερμανικής Viessmann Group, ύψους 13,2 δισ. δολαρίων από την Carrier Global Corp.

Επίσης, μέχρι στιγμής φέτος ο όγκος συμφωνιών στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου έχει μειωθεί 59% σε ετήσια βάση στα 196,66 δισ. δολάρια. Στο δεύτερο τρίμηνο ο όγκος αυτού του είδους των συμφωνιών μειώθηκε 56% στα 110,55 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT