Στο επίκεντρο δημοσιονομικά, τράπεζες και ιδιωτικό χρέος

Στο επίκεντρο δημοσιονομικά, τράπεζες και ιδιωτικό χρέος

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - Γ. Στουρνάρα για την πορεία της οικονομίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής, των τραπεζών και του ιδιωτικού χρέους κυριάρχησαν στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν –μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης– ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Η συζήτηση, που ήταν εφ’ όλης της ύλης, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν υπήρξε «συναντίληψη» και «αισιοδοξία» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Και οι δύο είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε σε μια περίοδο στην οποία συντρέχουν μια σειρά από πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις που ενισχύουν αυτή την αισιοδοξία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ότι «υπάρχει συναντίληψη», συμπληρώνοντας ότι «οι οιωνοί είναι άριστοι».

Το κλίμα συναντίληψης διαπιστώθηκε στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός, «η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα μπροστά στο επίπεδο της αύξησης των επενδύσεων, της αύξησης των εξαγωγών, της αύξησης του ΑΕΠ, της μείωσης της ανεργίας. Και είναι στο χέρι μας εφαρμόζοντας τη σωστή οικονομική πολιτική και ειδικά τη σωστή δημοσιονομική πολιτική, μακριά από δημαγωγικούς πειρασμούς, να προχωρήσουμε μπροστά, στέλνοντας το μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πορεία Ευρώπης και κοινής λογικής, μια πορεία σαν κι αυτή που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιταχύνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες και εκπλήσσοντας ευχάριστα για την αποφασιστικότητά μας. Στόχος η Ελλάδα να γίνει μια πραγματικά προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στην οικονομία».

Ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναφορά στην περίοδο 2012-2014, όταν από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης είχε συνεργαστεί με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «συμφωνήσαμε να έχουμε τακτικές επαφές. Είναι θεσμική μας υποχρέωση, αλλά έχουμε και πολύ παραπάνω λόγους να κρατήσουμε αυτή την επαφή, την οποία ούτως ή άλλως είχαμε σε προσωπικό επίπεδο».

«Η Ελλάδα είναι πια τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τότε και της ανοίγεται μπροστά ένας καθαρός ορίζοντας στην οικονομία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι «πέραν των θεμάτων που η ΤτΕ έχει αρμοδιότητα, που είναι θέματα νομισματικής πολιτικής, θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στο καταστατικό προβλέπεται ότι η ΤτΕ είναι και σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου για οποιαδήποτε θέματα μπορεί να βοηθήσει και το υπουργείο βεβαίως θέλει βοήθεια. Εχουμε ένα τμήμα ερευνών, ίσως το μεγαλύτερο στη χώρα. Θα είναι στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών σε όποια θέματα χρειαστεί τη συνδρομή της ΤτΕ».

Στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως επίσης και ότι την επόμενη εβδομάδα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης κυριαρχεί το θέμα της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες στις οποίες έχει συμμετοχή, η επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων, του «Ηρακλή», για το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια των μικρότερων τραπεζών, αλλά και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των συστημικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή