Σε δύο χρόνια παραγωγή χρυσού στις Σκουριές

Σε δύο χρόνια παραγωγή χρυσού στις Σκουριές

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το μεταλλείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, που θα συνδυάζει την υπόγεια και επιφανειακή εξόρυξη και θα παράγει 140.000 ουγγιές χρυσού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το μεταλλείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, που θα συνδυάζει την υπόγεια και επιφανειακή εξόρυξη και θα παράγει 140.000 ουγγιές χρυσού. Οι προκαταρκτικές εργασίες για την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών, που μαζί με το μεταλλείο Ολυμπιάδας και τις λιμενικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι ανήκει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έχουν ξεκινήσει από το 2022, με την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, να έχει επενδύσει 34 εκατ. ευρώ. Λόγω σειράς αδειοδοτικών προσκομμάτων, η εταιρεία είχε θέσει τον Νοέμβριο του 2017 το έργο σε καθεστώς συντήρησης.

Το τελευταίο όμως διάστημα έχει πιάσει το νήμα από εκεί που είχε μείνει, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2025, μέσω της κατεργασίας του υψηλής ποιότητας πορφυριτικού κοιτάσματος χαλκού και χρυσού του υπεδάφους των Σκουριών, να παράγεται συμπύκνωμα μετάλλων και προϊόντα χρυσού σε ποσοστό έως 20% (ράβδοι doré). To τελευταίο θα μετατρέπεται σε χρυσό εκτός Ελλάδας και θα διοχετεύεται σε διεθνείς αγορές. Με στόχο η παραγωγή «καθαρού» χρυσού να γίνεται στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει καταθέσει προς έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος τη μελέτη για την κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας. Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα μεταλλεία Κασσάνδρας και συγκεκριμένα αυτά σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, θα παράγουν συνολικά 215.000 ουγγιές ή 6,7 τόνους χρυσού, ποσότητα που κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη, πανευρωπαϊκά, παραγωγό χώρα του «βασιλιά των πολύτιμων μετάλλων». Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται η Φινλανδία και η Σουηδία με παραγωγή 247.500 και 260.400 ουγγιών χρυσού αντίστοιχα. Σήμερα η Eldorado Gold, μέσω του μεταλλείου της Ολυμπιάδας παράγει περίπου 56.300 τόνους χρυσού.

«Το έργο, που έχει περάσει από 40 κύματα, φανερώνει ότι στην Ελλάδα οι επενδύσεις δεν γίνονται μόνο στον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο Χρήστος Μπαλάσκας, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες από την Eldorado Gold.

Οπως ακόμη ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, έως σήμερα στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί 1,3 δισ. δολ., πρόκειται να τοποθετηθούν ακόμη 1,9 δισ. δολ., ενώ η αξία των εξαγωγών, που τοποθετείται σε 1 δισ. δολάρια, αναμένεται να ενδεκαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 900 άτομα, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία το έργο των Σκουριών θα δημιουργηθούν 1.400 θέσεις εργασίας.

Με την ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για τις ορυκτές πρώτες ύλες να εντάσσει τον χαλκό στα στρατηγικά μέταλλα, τα στελέχη της Eldorado Gold θεωρούν ότι η σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας των μεταλλείων Κασσάνδρας, όπου υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού, μεγιστοποιείται.

Για το έργο των Σκουριών Χαλκιδικής, η Eldorado Gold έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, περιλαμβάνοντας και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν όσο εντείνεται η κατασκευαστική δραστηριότητα στις Σκουριές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή