Πρόωρη αποπληρωμή δόσεων 5,4 δισ. ευρώ

Πρόωρη αποπληρωμή δόσεων 5,4 δισ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμευση προς τους επενδυτές για την πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων από τα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, εντός του 2023, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους, να προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι δόσεις αφορούν το 2024 και το 2025, ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ συνολικά και θα πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαμορφώνονται περίπου σε 34 δισ. ευρώ. «Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», όπως είπε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ταυτόχρονα ότι στόχος του είναι η ανάκτηση φέτος της επενδυτικής βαθμίδας και δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις προσπάθειές του προς την επίτευξη αυτού του οροσήμου, καθώς και της μείωσης του χρέους.

Μειώνεται το δίκτυο καταστημάτων των ΕΛΤΑ

Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων προχωράει η διοίκηση της εταιρείας που ανήκει στο υπερταμείο. Για τον σκοπό αυτό, κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται να παύσει η λειτουργία ορισμένων από τα 1.150 καταστήματα ΕΛΤΑ. Το προσωπικό των καταστημάτων που κλείνουν επειδή εμφανίζουν περιορισμένες επιδόσεις αναμένεται να μεταφερθεί στα πλησιέστερα καταστήματα με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα ΕΛΤΑ δίνουν έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους και το «πρασίνισμα» του μεταφορικού στόλου τους.

Στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. οι μετοχές της MED

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον και αυξάνεται η κινητικότητα στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάτι που εδώ και καιρό αποτελεί στόχο της διοίκησης του Χ.Α. Ετσι, την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή των μετοχών της MED ABEE – εταιρείας  με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία ενδυμάτων, μαγιό και εσωρούχων– στην αγορά ΕΝΑPLUS. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενδιαφέρον για εισαγωγή στην ΕΝ.Α υπάρχει και από άλλες δύο εταιρείες.

Αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Σημαντικές αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η ψηφιακή κάρτα, με τον υπουργό να προαναγγέλλει  σημαντικές αλλαγές στο μέτρο, καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις. Στόχος, σύμφωνα με το ΕΕΑ, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων. Μάλιστα, στη χθεσινή συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό θα προωθηθούν με σχέδιο νόμου στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο.

«Δεν πουλάμε», το μήνυμα ΟΛΘ 

Ουδεμία προοπτική πώλησης  της πλειοψηφικής συμμετοχής του ομίλου Ιβάν Σαββίδη στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης υφίσταται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές από τη Θεσσαλονίκη στον απόηχο των δηλώσεων εκπροσώπου της HIG Capital, σύμφωνα με τις οποίες το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο θα ήταν αγοραστής σε περίπτωση που ο βασικός μέτοχος του λιμανιού ήθελε να αποεπενδύσει. Αυτό όμως που έχει επίσης σημαντικό ενδιαφέρον είναι ότι κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων έχει αρχίσει να εγείρεται από πολλές πλευρές το ερώτημα, ποιος ή ποιοι είναι οι επενδυτές που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο fund της HIG που επενδύει σε ελληνικά λιμάνια, αποθηκευτικούς χώρους και εταιρείες logistics. Με απλά λόγια, ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που βάζουν τόσα λεφτά στην Ελλάδα ή, εν πάση περιπτώσει, τι εθνικότητας είναι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT