Μειώνεται το πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται

Μειώνεται το πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται

Το «ψαλίδι» του 30% στη σύνταξη θα αντικατασταθεί με εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ στα έσοδα από την εργασία

3' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ενα δικαιότερο σύστημα, με αναλογικότερη επιβάρυνση στους συνταξιούχους που εργάζονται, ώστε η δήλωση της απασχόλησής του να μην αποτελεί αντικίνητρο, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων.

Πρόκειται για το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα καταργεί το οριζόντιο «ψαλίδι» της τάξης του 30%, όπως επιβάλλεται σήμερα στη σύνταξη αυτού που εξακολουθεί να απασχολείται, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα εντός του μήνα, ή πληρώνεται με «δελτίο παροχής υπηρεσιών». Αντ’ αυτού, θα θεσμοθετηθεί μια ειδική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ, που θα επιβάλλεται στο εισόδημα που προέρχεται από την εργασία. Ετσι, στην πράξη, η πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων, που λαμβάνουν ένα μικρό ή και μεσαίο εισόδημα από την εργασία τους, θα είναι σημαντικά ωφελημένοι. Ωφελημένος εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί και ο ΕΦΚΑ, εφόσον οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν κάποια εργασία από την ψήφιση της σχετικής διάταξης και μετά, αποκτήσουν κίνητρο να δηλώσουν την κατά κύριο λόγο περιστασιακή εργασία τους, διατηρώντας στο 100% τη σύνταξή τους.

Οι στόχοι της αλλαγής

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο νέος υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης έχουν διατυπώσει δημόσια την άποψη ότι με την εφαρμογή ενός δικαιότερου συστήματος θα επιτευχθεί ο στόχος της «νομιμοποίησης» της απασχόλησης συνταξιούχων, αλλά και αυτός της στελέχωσης επιχειρήσεων που αδυνατούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας με έμπειρο προσωπικό. Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι πιέσεις ασκούν και μεγάλες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να στελεχώσουν τμήματα κρίσιμης σημασίας με στελέχη που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τα οποία πλέον, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της, έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Τι εξετάζεται

Το ύψος της εισφοράς, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 30% επί των αποδοχών του συνταξιούχου.

Το βασικό σενάριο που «μετράνε» ήδη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι το ποσό της σύνταξης να παραμένει αμείωτο, στο 100%. Ομως, από το εισόδημα που θα δηλώνει ο συνταξιούχος κάθε μήνα και το οποίο θα προέρχεται αποκλειστικά από την εργασία του, θα παρακρατείται, εκτός από τις ήδη προβλεπόμενες κρατήσεις, μία επιπλέον, εν είδει «ειδικής εισφοράς». Ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί το ύψος της εισφοράς αυτής, το οποίο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα κυμαίνεται μεταξύ 15% και 30%. Εφόσον το εισόδημα είναι μικρό, το κέρδος του συνταξιούχου σε σχέση με το ισχύον σύστημα θα είναι σημαντικό. Εάν το εισόδημα είναι μεγαλύτερο, γιατί η σχέση εργασίας του είναι πλήρους απασχόλησης, τότε πιθανότατα η κράτηση να είναι αντίστοιχη με τη μείωση της σύνταξης κατά 30%. Πάντως, θα υπάρχει κι ένα πλαφόν στο ποσό της εισφοράς, ώστε να μην υπερφορολογούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Οι ρυθμίσεις χρεών

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν επίσης τρόπους προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών στις ρυθμίσεις, καθώς διαπιστώνεται πολύ χαμηλή συμμετοχή. Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια των εθιμοτυπικών συναντήσεων που έχει με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων, δέχεται συνεχείς πιέσεις για μια νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση που θα καλύπτει όχι μόνο τα παλαιά αλλά και τα νεότερα χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι συζητήσεις, βεβαίως, αφορούν συνολικά το οικονομικό επιτελείο, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν επιθυμεί με τίποτα έναν ακόμη, «τελευταίο», ευνοϊκότερο διακανονισμό χρεών.

Να σημειωθεί ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η δυνατότητα αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων, με τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί ήδη να μην υπερβαίνουν τις 7.000, αριθμός εξαιρετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δυνητικά περισσότεροι από 200.000 που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Βέβαια, οι πιέσεις αφορούν και νεότερα χρέη καθώς και χρέη που είναι μεν παλαιά, δεν έχουν όμως ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις που «τρέχουν».

Ψηφιακή κάρτα

Στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού ώστε να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, εντός του Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν και ειδικές διατάξεις για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα θεσμοθετηθούν κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, προκειμένου να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα νωρίτερα, δηλαδή πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή, βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει.

Αυτά τα κίνητρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια αντιμετωπίζουν, συχνά, μεγάλα προβλήματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Μια τέτοια «γραφειοκρατική» διαδικασία είναι, για παράδειγμα, η δήλωση των υπερωριών, πριν από την έναρξη του ωραρίου εργασίας του απασχολουμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT