Επανακάμπτει η ζήτηση για φυσικό αέριο, έρχονται αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου

Επανακάμπτει η ζήτηση για φυσικό αέριο, έρχονται αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου

Την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακτά το φυσικό αέριο μετά τον κλονισμό που υπέστη την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακτά το φυσικό αέριο μετά τον κλονισμό που υπέστη την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης. Βιομηχανίες που αναγκάστηκαν λόγω υψηλών τιμών να φύγουν από το δίκτυο του φυσικού αερίου και να στραφούν σε άλλα καύσιμα, άρχισαν να επιστρέφουν από το Πάσχα και μετά, ενώ έχει επανακάμψει και η ζήτηση για νέες συνδέσεις από τα νοικοκυριά. Στο δίκτυο της Αττικής έχουν επιστρέψει από τον Απρίλιο και μετά και οι 7 επιχειρήσεις που είχαν φύγει, ενώ η ζήτηση από τα νοικοκυριά για νέες συνδέσεις που είχε υποχωρήσει κατά 50% πέρυσι ανέκαμψε σε προ 18μηνου επίπεδα. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τη διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής, η οποία παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2023-2029, όπως έχει διαμορφωθεί από την Italgas στον έλεγχο της οποίας περιήλθε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η ιταλική εταιρεία έχει προαναγγείλει την αναδιάρθρωση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) μέσω της συγχώνευσής τους σε μια ενιαία εταιρεία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό σχεδόν της περιουσιακής της βάσης στην Ελλάδα από τα 700 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,2 δισ. ευρώ το 2029, επενδύοντας συνολικά περί τα 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει σημαντικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών φυσικού αερίου. Το πρώτο «σήμα» για την αύξηση των χρεώσεων χρήσης δικτύου έδωσε η ΡΑΑΕΥ τις προηγούμενες ημέρες εγκρίνοντας για τη ΔΕΠΑ Υποδομών Wacc 8,57% το 2023 από 7,03% το 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπακούρας, αν και δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ύψος των επερχόμενων αυξήσεων, απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στον μέτοχο, που όπως είπε θα ανοίξει αυτό το ζήτημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με επενδύσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2029 η ΕΔΑ Αττικής στοχεύει στην ανάπτυξη της ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης με την επέκταση του δικτύου σε 58 δήμους από 52 σήμερα, την τροφοδότηση 6 νέων δήμων (Μεγαρέων, Ραφήνας, Μαραθώνα, Αρτέμιδος, Σαρωνικού-Λαυρεωτικής και Μάνδρας) με LNG και την αναβάθμιση του παλαιού δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Επέκταση του δικτύου και επενδύσεις 261 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2029 από την ΕΔΑ Αττικής.

Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους νέους πελάτες, την ενίσχυση της ασφαλούς διανομής, τη λειτουργία μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας για την υπογραφή συμβολαίου σύνδεσης και τη δημιουργία ενός δικτύου εξυπηρέτησης 15 εξουσιοδοτημένων συνεργατών.

Η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Μπακούρας, εφαρμόζει ήδη την πιο εξελιγμένη τεχνολογία διεθνώς PICARRO για τον προληπτικό έλεγχο των δικτύων διανομής. Ενα ειδικά εξοπλισμένο βανάκι κινείται επί 24ώρου βάσεως κατά μήκους του δικτύου, εντοπίζει άμεσα τις βλάβες, χαρτογραφεί αυτόματα την περιοχή και στέλνει στην εταιρεία σήμα για να εντοπίσει το ακριβές σημείο και να παρέμβει άμεσα. Στο πλαίσιο της ασφαλούς διανομής, η ΕΔΑ Αττικής διοργανώνει μέσα στον επόμενο μήνα αιφνιδιαστική άσκηση για τον έλεγχο ετοιμότητας των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.

Ο κ. Μπακούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα σχέδια της εταιρείας για την πρόσμειξη του φυσικού αερίου στα δίκτυά της με βιομεθάνιο και υδρογόνο και την πρόβλεψη στο επενδυτικό της πρόγραμμα για τη δημιουργία 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT