Ρεκόρ στις αγορές κατοικιών με μετρητά καταγράφεται στο Μανχάταν

Ρεκόρ στις αγορές κατοικιών με μετρητά καταγράφεται στο Μανχάταν

Με μετρητά τροφοδοτείται η άνοδος της αγοράς κατοικίας στο Μανχάταν, καθώς οι «χρυσές συμφωνίες» ακινήτων που ολοκληρώνονται χωρίς χρηματοδότηση καταρρίπτουν ρεκόρ στη μετα- πανδημίας εποχή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Με μετρητά τροφοδοτείται η άνοδος της αγοράς κατοικίας στο Μανχάταν, καθώς οι «χρυσές συμφωνίες» ακινήτων που ολοκληρώνονται χωρίς χρηματοδότηση καταρρίπτουν ρεκόρ στη μετα- πανδημίας εποχή. Περίπου το 65% των αγορών ολοκληρώθηκε χωρίς δάνεια τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, από 57% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, στο μεγαλύτερο μερίδιο που έχει καταγραφεί από το 2014, όταν η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Miller Samuel και η χρηματιστηριακή Douglas Elliman Real Estate άρχισαν να καταγράφουν τις μεθόδους πληρωμής. Με άλλα λόγια, το μερίδιο των αγορών με μετρητά εκτινάχθηκε σχεδόν στα 2/3 όλων των συμφωνιών, υψηλό ρεκόρ στα εννέα χρόνια τήρησης δεδομένων.

Οι αγοραστές στρέφονται στα μετρητά, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαίνονται σχεδόν στο διπλάσιο των επιπέδων που ήταν στις αρχές του 2022. Με τη σειρά τους, οι πωλητές που επιθυμούν να κλείσουν γρήγορα συμφωνίες σε μια αγορά που είχε «παγώσει» μετά την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να αποδεχθούν προσφορές από πλειοδότες που δεν χρειάζονται δάνειο. Ο αριθμός των αγοραστών που πληρώνουν με στεγαστικά δάνεια και αισθάνονται έτσι το «τσίμπημα» των υψηλότερων επιτοκίων μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να εκτιμήσουμε την αγορά πολυτελούς κατοικίας, η οποία έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγορών από αγοραστές με μετρητά», είπε ο Μίλερ.

Περίπου το 65% των συμφωνιών ολοκληρώθηκε χωρίς δάνεια το β΄ τρίμηνο.

Παρά την πτώση της τάξεως του 40% που καταγράφηκε στις συναλλαγές, η αγορά πολυτελών ακινήτων του Μανχάταν ήταν ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η μέση τιμή ενός σπιτιού στο κορυφαίο 10% της αγοράς ήταν 6,7 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση και 18,7% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έδειξαν τα στοιχεία. Ο «πόλεμος» προσφορών για πολυτελείς κατοικίες, εν τω μεταξύ, στο Μανχάταν ήταν ο τρίτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί.

Υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία, καθώς κινούμαστε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Μπες Φρίντμαν, διευθύνουσα σύμβουλο της Brown Harris Stevens, η οποία δημοσίευσε χθες την έκθεση κατοικιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο Mανχάταν. «Ο μεγαλύτερος λόγος αισιοδοξίας είναι η δραστική μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο χρόνο», είπε στην έκθεση, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και η ηρεμία της τραπεζικής κρίσης ήταν επίσης ενθαρρυντικοί παράγοντες. «Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν έχουν μειωθεί όσο αναμενόταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες. Μην περιμένετε να δείτε 3% επιτόκια 30 ετών σύντομα, αλλά και πάλι δεν χρειαζόμαστε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να έχουμε μια υγιή αγορά κατοικίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT