Οι νέοι στόχοι του Κατάρ και η «κληρονομιά» του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Οι νέοι στόχοι του Κατάρ και η «κληρονομιά» του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Επτά μήνες μετά την πολυσυζητημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, το εμιράτο αναζητά τρόπους να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του ως το πρώτο αραβικό κράτος που φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά μήνες μετά την πολυσυζητημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, το εμιράτο αναζητά τρόπους να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία του ως το πρώτο αραβικό κράτος που φιλοξένησε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη. Τα τελευταία 12 χρόνια το Μουντιάλ κυριάρχησε στην ατζέντα της Ντόχα, το πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος του Κόλπου όμως αναζητά τον επόμενο αναπτυξιακό στόχο. Οι ηγέτες του οραματίζονται να δημιουργήσουν μια «οικονομία βασισμένη στη γνώση» και να διαδραματίσουν ρόλο ως κόμβος «διεθνούς επίλυσης προβλημάτων», όπως λένε, ενώ εξετάζουν την πιθανότητα να θέσουν υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036.

Το Κατάρ ξόδεψε περισσότερα από 200 δισ. δολάρια σε υποδομές, απέρριψε τις επικρίσεις περί κακομεταχείρισης των ξένων εργατών και αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι «αγόρασε» το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ επέζησε από περιφερειακές κρίσεις. Εγινε ένα γιγάντιο εργοτάξιο, σήμερα όμως με το υπερσύγχρονο μετρό, τους αυτοκινητόδρομους και τα ξενοδοχεία να έχουν ολοκληρωθεί, η εικόνα είναι διαφορετική. Γερανοί κρέμονται πάνω από μισοτελειωμένα κτίρια, η κυκλοφοριακή συμφόρηση έχει χαλαρώσει και η Ντόχα φαίνεται να «νυστάζει» την ώρα που η γειτονική Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ απολαμβάνουν μία άνοδο που τροφοδοτείται από τα πετροδολάρια. Οσο για το Κατάρ, δεν υπάρχει ακόμη σαφής αίσθηση κατεύθυνσης. Η μεγάλη πρόκληση για το Κατάρ, λένε αναλυτές, είναι να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι μπορεί και πρέπει να γίνει επενδυτικός προορισμός. «Αγκάθι» στις φιλοδοξίες του, οι έριδες με πολλούς από τους μεγαλύτερους γείτονές του που κορυφώθηκαν το 2017, με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ να κατηγορούν το εμιράτο ότι στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία και να επιβάλλουν περιφερειακό εμπάργκο, διακόπτοντας τις διπλωματικές και μεταφορικές συνδέσεις με την Ντόχα, με το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο να ακολουθούν. Μετά μια περίοδο αποκλιμάκωσης, το Κατάρ διαβεβαιώνει ότι βγήκε πιο δυνατό. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η αρχή, όχι το τέλος», διαβεβαιώνει ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, επιφορτισμένος με την επόμενη αναπτυξιακή φάση του Κατάρ.

Για την προετοιμασία του Μουντιάλ έφερε σύγχρονες υποδομές, πλέον, ο στόχος του εμιράτου είναι να πείσει ότι αποτελεί επενδυτικό προορισμό.

Εκπροσωπεί το νέο «αίμα», είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του εμίρη, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και θα έχει σημαντικούς πόρους στη διάθεσή του για να υλοποιήσει το όραμά του. Ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο και μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ντόχα έχει τεράστια οικονομικά μέσα. Πέρυσι, σημείωσε πλεόνασμα προϋπολογισμού 24 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο των τελευταίων ετών, παρά το γεγονός ότι ξόδεψε πολλά για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το φυσικό αέριο, παράλληλα, είναι σε αυξανόμενη ζήτηση, μετά την ενεργειακή κρίση. H απόφαση του Κατάρ να επεκτείνει την παραγωγή από το North Field, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο που μοιράζεται με το Ιράν, δικαιώθηκε καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώθηκε και έφερε αύξηση της ζήτησης. Το έργο θα αυξήσει την ετήσια παραγωγική ικανότητα LNG του Κατάρ από 77 εκατ. τόνους σε 126 εκατ. τόνους έως το 2027, που ισοδυναμεί με σχεδόν το 1/3 της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης LNG πέρυσι. Η Κίνα, η Γερμανία και το Μπανγκλαντές έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την εξασφάλιση φορτίων από τη νέα παραγωγή.

Το εμιράτο σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει κρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών επενδυτικών ζωνών, όπως το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο του Κατάρ, και να προσελκύσει ακόμη περισσότερες ξένες εταιρείες για συν-επένδυση, όπως η γερμανική Volkswagen, στην οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα τονώσει τον τουρισμό. Το Κατάρ διατηρεί μία αεροπορική εταιρεία παγκόσμιας κλάσης, είναι κόμβος logistics και μεταφορών, συμμετέχει σε περιφερειακές προσπάθειες διαμεσολάβησης και αποκτά φήμη ειρηνοποιού σε μια ταραγμένη περιοχή. Ολα τα παραπάνω τροφοδοτούν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ο κίνδυνος, ωστόσο, λένε αναλυτές είναι να πέσει για άλλη μια φορά στην παγίδα να επεκταθεί πέρα από τις δυνατότητές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή