Eπενδύσεις 227 δισ. φέτος στο Iντερνετ των Πραγμάτων

Eπενδύσεις 227 δισ. φέτος στο Iντερνετ των Πραγμάτων

Σε ομοβροντία τεχνολογικών επενδύσεων επιδίδονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες, αν και βρισκόμαστε εν μέσω έντονης οικονομικής αβεβαιότητας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομοβροντία τεχνολογικών επενδύσεων επιδίδονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες, αν και βρισκόμαστε εν μέσω έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Ειδικά, οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, φαίνεται ότι τραβούν το επενδυτικό βλέμμα των εταιρειών στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κόντρα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Μια σειρά κλάδων, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, οι μεταφορές και η υγεία, επενδύουν συστηματικά σε λύσεις ΙοΤ, προσβλέποντας σε αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσα από την αυτοματοποίηση παραδοσιακών διαδικασιών. Και ο ίδιος ο δημόσιος τομέας, πανευρωπαϊκά –όπως άλλωστε και στην Ελλάδα– κινείται στην εποχή του ΙοΤ, επενδύοντας σταδιακά όλο και πιο συγκροτημένα στο Internet of Things.

Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι φέτος οι επενδυτικές δαπάνες στην Ευρώπη για λύσεις και υπηρεσίες IoT θα φτάσουν τα 227 δισ. δολ. το 2023, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα της αγοράς, σύμφωνα με την IDC. Οι δαπάνες, που σχετίζονται με το IoT, αναμένεται να συνεχίσουν να επεκτείνονται με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%, φτάνοντας σχεδόν τα 345 δισ. έως το 2027. «Η ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη αντανακλά τους εξελισσόμενους επενδυτικούς στόχους ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την αυτοματοποίηση και τη βελτιωμένη εμπειρία πελατών», αναφέρει σε ανάλυσή της η IDC την οποία επικαλείται ο ΣΕΠΕ.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές ταχύτητες στην ανάπτυξη της αγοράς του ΙοΤ επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς οι επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας εφαρμόζουν μια διαφορετική δυναμική σε κάθε αγορά. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), για παράδειγμα, παραμένουν σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς, με αναμενόμενες μονοψήφιες αυξήσεις κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Τα τελευταία τρία χρόνια, πολλές επενδύσεις τέθηκαν σε αναμονή στην ΚΑΕ, λόγω των διαφόρων προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γενικό δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον. Εντούτοις, καθώς το IoT έχει αποδειχθεί ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της μείωσης του κόστους, της βελτιστοποίησης της διαδικασίας, της αυτοματοποίησης και των βελτιωμένων δυνατοτήτων διαχείρισης και παρακολούθησης, η IDC αναμένει ότι οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν και σε αυτήν την περιοχή μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης. Ομως, λόγω του αβέβαιου μακροοικονομικού πλαισίου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένεται να συνεχίσουν να αισθάνονται πίεση στους προϋπολογισμούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή