Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα στο Δημόσιο

Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα στο Δημόσιο

Στα 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά το μέσο ετήσιο όφελος για 663.000 υπαλλήλους από το πακέτο των ενισχύσεων

4' 6" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από 14 χρόνια αυξάνονται οι μισθοί 663.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα αυξάνονται κάποια επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν, όπως η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου. Το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, «με το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής. Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους χαμηλόμισθους, η αύξηση του αφορολογήτου για τις οικογένειες, η κάλυψη μέρους της αύξησης των τιμών για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, η ενίσχυση των νέων, η μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική».

Με τις αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από 1/1/2024 προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές τους από το σύνολο των παρεμβάσεων που υλοποιούνται την περίοδο 1/1/2023 έως 1/1/2024. Από τον συνυπολογισμό όλων των παρεμβάσεων, δηλαδή όσων πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2023 αλλά και από αυτές που θα γίνουν από 1/1/2024, προκύπτει πως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μεσοσταθμικά ετήσια καθαρή ωφέλεια της τάξεως των 1.476 ευρώ, δηλαδή πάνω από έναν επιπλέον μισθό κατ’ έτος.

Οπως σημείωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος επιμελήθηκε και συνέταξε το μεγαλύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, «τα μέτρα αυτά υλοποιούνται εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, αποσκοπώντας στη βέλτιστη κατανομή των δεδομένων δημοσιονομικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο, η αναπροσαρμογή του μισθολογίου του δημόσιου τομέα ευνοεί ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσους έχουν θέση ευθύνης, προσβλέποντας τόσο στη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα». Ειδικότερα προβλέπεται:

1. Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ. Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο τους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000) όσο και εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ο βασικός μισθός αυξάνεται για όλους κατά 70 ευρώ μεικτά – Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται ετησίως σε 557,5 εκατ.

2. Οικογενειακή παροχή. Την οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μεικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

3. Επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται κατά 30% και το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Ετσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.

4. Ενστολοι. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 20,2 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

5. Επίδομα παραμεθορίου. Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

6. Πανεπιστημιακοί. Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (διδακτικό ερευνητικό προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι), σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.

7. Αποζημίωση μετακίνησης. Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση των υπαλλήλων από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον, αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.

Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα στο Δημόσιο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT