Για τρεις μήνες ακόμη το market pass

Για τρεις μήνες ακόμη το market pass

Με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι του market pass 2. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταβάλει την πρώτη δόση στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να τονωθούν τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από το κύμα ακρίβειας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι του market pass 2. Η κυβέρνηση αναμένεται να καταβάλει την πρώτη δόση στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να τονωθούν τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από το κύμα ακρίβειας. Ετσι λοιπόν το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την παράταση του προγράμματος για τρεις μήνες (έως και τον Οκτώβριο του 2023) για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

1. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Δηλαδή η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

2. Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το market pass. Αντίθετα, οι παλαιοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσουν εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους ή στην ψηφιακή κάρτα.

3. Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

5. Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν βάσει των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία.

6. Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Youth pass

Θεσπίζεται από φέτος το youth pass ύψους 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του freedom pass, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της. Το youth pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι, περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή