Εκρηξη του αριθμού των άστεγων οικογενειών μετά την πανδημία στις ΗΠΑ

Εκρηξη του αριθμού των άστεγων οικογενειών μετά την πανδημία στις ΗΠΑ

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις άστεγες οικογένειες στις ΗΠΑ σε μία ακόμα ένδειξη των συνεπειών που επιφέρουν στην καθημερινότητα των Αμερικανών ο υψηλός πληθωρισμός, η σφιχτή αγορά κατοικίας και ο τερματισμός των πανδημικών επιδομάτων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις άστεγες οικογένειες στις ΗΠΑ σε μία ακόμα ένδειξη των συνεπειών που επιφέρουν στην καθημερινότητα των Αμερικανών ο υψηλός πληθωρισμός, η σφιχτή αγορά κατοικίας και ο τερματισμός των πανδημικών επιδομάτων.

Περίπου 72.700 πολίτες, οικογένειες με παιδιά, είναι άστεγοι σε 20 από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 37,6% σε σχέση με πέρυσι. Στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά δύο τρίτα, ενώ στο Σικάγο, στην περιφέρεια της Κολούμπια και στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας καταγράφηκαν επίσης υπερβολικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023, ήταν κατά 37,6% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, σε 20 αμερικανικές πόλεις.

Ωστόσο η κατάσταση είναι πιθανότατα ακόμη πιο ζοφερή από ό,τι δείχνουν οι συγκεκριμένοι αριθμοί, καθώς πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ –που αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση αστέγων– εξαιρέθηκαν από την έκθεση επειδή εκεί καταμετρήθηκαν μόνο άστεγοι σε καταφύγια.

Τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από πόλεις όπου πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση των ανθρώπων που διαμένουν σε καταφύγια ή στους δρόμους και δείχνουν μια επιδεινούμενη κατάσταση ενόψει της κυβερνητικής έκθεσης που αναμένεται στο τέλος του έτους. Το υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης (HUD) δημοσιεύει συνήθως τον Δεκέμβριο μια ολοκληρωμένη καταμέτρηση. Γεγονός είναι ότι οι εκτιμήσεις αυτές καταδεικνύουν την ανησυχητική κατεύθυνση προς την οποία οδεύει η έλλειψη στέγης στις οικογένειες. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως ο τερματισμός των απαγορεύσεων στις εξώσεις, ο περιορισμός των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και των προγραμμάτων διατροφής και παιδικής μέριμνας. Οι οικογένειες μαύρων πλήττονται περισσότερο, καθώς αποτελούν το ήμισυ όσων βιώνουν οικογενειακή αστεγία, σύμφωνα με το HUD. Ο Ρίτσαρντ Χο, επικεφαλής σύμβουλος του HUD, δηλώνει ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο αριθμός των άστεγων οικογενειών με παιδιά «αυξάνεται δραματικά». Το υπουργείο αναμένει «κάποια πιθανώς πραγματικά επίπονα δεδομένα» στο μέλλον.

Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 161.000 οικογένειες με παιδιά έμειναν άστεγες το 2022. Αν και οι μετρήσεις της πανδημίας σηματοδότησαν τις χαμηλότερες τιμές στα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2007, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι δεν διεξήχθησαν ακριβείς μετρήσεις κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί έναν ευρύτερο ορισμό και μετράει επίσης όσους ζουν σε μοτέλ ή με συγγενείς λόγω έλλειψης στέγης. Οπως ανέφερε, περίπου 1,1 εκατ. παιδιά ήταν άστεγα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT