Ξεπέρασε την τιμή του πλαφόν το ρωσικό πετρέλαιο

Ξεπέρασε την τιμή του πλαφόν το ρωσικό πετρέλαιο

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ξεπέρασε για πρώτη φορά εδώ και περίπου οκτώ μήνες το πετρέλαιο των Ουραλίων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι ξεπέρασε για πρώτη φορά εδώ και περίπου οκτώ μήνες το πετρέλαιο των Ουραλίων. Εάν συνεχιστεί η ανοδική τάση εικάζεται πως θα δώσει ώθηση στην κατά τα άλλα παραπαίουσα ρωσική οικονομία, βάζοντας εμπόδια στις προσπάθειες της Δύσης για «στραγγαλισμό» των εσόδων της χώρας.

Το πλαφόν είχε τεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 από τις χώρες του G7 με δύο στόχους: τη μείωση των ενεργειακών εσόδων της Μόσχας, τα οποία στηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου προς τον κόσμο, ώστε να μην εκτιναχθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα το πετρέλαιο των Ουραλίων ξεπέρασε τα 60 δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου του 2022, σύμφωνα με σχετική έκθεση της S&P Global. Για το ρωσικό πετρέλαιο υπάρχει ακόμη ισχυρή ώθηση από αγοραστές στην Ινδία αλλά και την Κίνα. Ωστόσο και οι δύο χώρες έχουν διεκδικήσει μεγάλες εκπτώσεις για τις αγορές τους.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες η τιμή του πετρέλαιου των Ουραλίων κινείται άνω των 60 ευρώ.

Πάντως, η άνοδος της τιμής ενδέχεται να θέσει εμπόδια στις προσπάθειες της Δύσης να «χτυπήσει» την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Business Insider, αυτές οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, οι κυρώσεις έχουν αφήσει αποτύπωμα στα κρατικά ταμεία της Ρωσίας. Τo πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 5,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας πτώση 93% σε σχέση με το ρεκόρ των 76,6 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Παράλληλα, όμως, η Ρωσία είναι βασική παραγωγός εμπορεύσιμων προϊόντων, με αποτέλεσμα να ασκεί μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια προμήθεια και κατά συνέπεια στις τιμές των πρώτων υλών.

Ενδεικτικά, πριν από μερικές ημέρες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο θα προχωρήσει σε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής μαζί με τη Σαουδική Αραβία, επίσης βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+. Οσο η ζήτηση ξεπερνάει την παραγωγή, αυτή η απόφαση θα σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου, όπως σχολίασε παράγοντας της αγοράς στην S&P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT