Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2024 στη Βρετανία

Ανάπτυξη μόλις 0,6% το 2024 στη Βρετανία

Επιδεινώνονται οι προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, μένει πίσω σε σύγκριση με την Ευρωζώνη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη πιο πίσω σε σχέση με την Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει το 2024 η οικονομία της Βρετανίας, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται πεισματικά υψηλός. Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι οι επόμενες γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Η μηνιαία δημοσκόπηση οικονομολόγων του Bloomberg δείχνει ότι η βρετανική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% το 2024, πολύ χαμηλότερη από το 1% που αναμένεται στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβαθμιστεί κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Για φέτος η βρετανική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,2%.

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανή μια ύφεση στη Βρετανία φέτος, οι περισσότεροι ερωτηθέντες εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η οικονομία θα αποφύγει μια παρατεταμένη συρρίκνωση. Ωστόσο, βλέπουν επιδείνωση των προοπτικών και στασιμότητα μέχρι το 2024, κάτι που δεν βοηθάει ιδιαίτερα την προσπάθεια του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις αρχές του 2025. Τόσο η συντηρητική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση των Εργατικών θα θέσουν την οικονομία στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών τους.

Ενώ η βρετανική οικονομία δυσκολεύεται να ανοίξει το βήμα της, η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% φέτος και 1% το επόμενο έτος, με τις επιδόσεις να ενισχύονται από την ισχυρή ανάκαμψη της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς και της Γερμανίας από το 2024, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη Βρετανία αναθεωρήθηκαν επίσης περισσότερο από όλες τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Σούνακ θα πετύχει τον στόχο του να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά τώρα προβλέπουν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί το τέταρτο τρίμηνο στο 4,8% από 4,6% προηγουμένως. Ετσι, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% για ολόκληρο το επόμενο έτος, υποχωρώντας σε αυτό το επίπεδο μόνο το 2025.

Ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού, της χαμηλής ανάπτυξης και των εντάσεων που προκάλεσε η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λειτουργεί σαν βαρίδι για τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Ο υψηλότερος πληθωρισμός αυξάνει επίσης το κόστος δανεισμού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 5%. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα κορυφώσουν στο 5,75%, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα ξεπεράσουν και το 6%. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε τη μεγαλύτερη «βουτιά» στον πλούτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Resolution Foundation ανακοίνωσε ότι ο πλούτος των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 2,1 τρισ. λίρες, καθώς η πτώση των τιμών των ομολόγων μείωσε την αξία των επενδύσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή