Ολα τα μέτρα του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου

Ολα τα μέτρα του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένα ακίνητα, αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ και τρίμηνη παράταση του market pass περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις από 70 ευρώ έως και πάνω από 420 ευρώ μηνιαίως για τον βαθμό του γενικού διευθυντή, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους και επέκταση του market pass για ακόμα τρεις μήνες προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να ψηφισθεί πριν από το τέλος του μήνα και ουσιαστικά με τις νέες διατάξεις υλοποιείται το 50% του προεκλογικού προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος.

Ειδικότερα:

Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Επειτα από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως ή, διαφορετικά, περίπου 1.292 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε θέση διευθυντή με 1 παιδί θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 20 ευρώ τον μήνα αύξηση της οικογενειακής παροχής για το παιδί. Επιπλέον, θα δει 30% αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης που λαμβάνει, δηλαδή επιπλέον 135 ευρώ τον μήνα. Ετήσιο όφελος: 2.700 ευρώ μεικτά ή 1.674 ευρώ καθαρά.

Επίσης, δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση περίπου 70 ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ. Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και τη θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Oι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως ή περίπου 1.292 ευρώ.

Ουσιαστικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται κατά 70 ευρώ μεικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, αυξάνεται η οικογενειακή παροχή που λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000) και σήμερα κυμαίνεται σε 50 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μεικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

Σημαντική είναι και η αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Ετσι, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

ΕΝΦΙΑ. Σε σχέση με τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΑΑΔΕ το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται.

Στο κατατεθέν νομοσχέδιο παραμένουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.

Αύξηση αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ και παράταση market pass

Εισοδηματικές «ανάσες» παίρνουν από τον πρώτο μήνα του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου, ο φόρος μειώνεται:

• 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

• 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

• 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα.

• 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

• 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Ολα τα μέτρα του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου-1
Παρατείνεται για 2,8 εκατ. φορολογουμένους το market pass.

Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ.

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου παρατείνεται για 2,8 εκατ. φορολογουμένους το market pass. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης). Τέλος, θεσπίζεται από φέτος το youth pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 και 19 ετών, που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του freedom pass, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμη:

• Διπλασιάζεται το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και διαμορφώνεται σε 375 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση του αρχικού ποσού χρηματοδότησης.

• Προβλέπεται η απονομή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου σε έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, όπως ισχύει και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

• Διευκολύνεται η ολοκλήρωση της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με μικρή παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται εκεί.

• Χορηγείται οικονομική ενίσχυση ύψους 100 έως 150 ευρώ στο πλαίσιο του κοινωνικού τουρισμού, για τη στήριξη του τουρισμού της βόρειας Εύβοιας.

• Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή