Υψηλές επιδόσεις για την Avis με ώθηση από τον τουρισμό

Υψηλές επιδόσεις για την Avis με ώθηση από τον τουρισμό

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2022 στα 235 εκατ. και τα κέρδη στα 29,3 εκατ. ευρώ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική αύξηση μεγεθών ολοκλήρωσε τη χρήση του 2022 η εταιρεία μίσθωσης οχημάτων Avis Hellas, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις λόγω και της αυξημένης ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πέρυσι, σε σχέση με το 2021, η Avis ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 17,1%, σε περίπου 235 εκατ. ευρώ, με τις μακροχρόνιες μισθώσεις να αυξάνουν τον όγκο των συμβολαίων και τον αριθμό των πελατών κατά 13,1% και 7,6% αντίστοιχα.

Το leasing, που βρέθηκε αντιμέτωπο με καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, έφερε, ετησίως, περισσότερα έσοδα κατά 17,3%. Μεγαλύτερη, όμως, υπήρξε το 2022 η αύξηση των εσόδων στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (rent a car), τα οποία ενισχύθηκαν κατά 54% λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Η Avis βελτίωσε τα περιθώρια μεικτού κέρδους που αντιπροσωπεύουν ως ποσοστό επί του τζίρου το 28,5%, έναντι 27,3% το 2021. Ετσι, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 21,5%, σε 123,2 εκατ. ευρώ, με την καθαρή κερδοφορία να αυξάνεται κατά 28,5%, σε 29,3 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου η Avis Hellas εμφάνισε το 2022 μειωμένα κατά περίπου 50% ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα που ανήλθαν σε 9,8 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια να τοποθετούνται στα 209 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (rent a car) ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 54%.

Η εταιρεία έχει δρομολογήσει για το διάστημα 2023-2027 επενδύσεις 760 εκατ. ευρώ, έχοντας δαπανήσει το 2022 περίπου 60 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου της με ηλεκτροκίνητα ή και υβριδικά οχήματα. Η εν λόγω επένδυση είναι σε συνέχεια της άντλησης, πριν από περίπου δύο χρόνια, χρηματοδότησης 130 εκατ. ευρώ μέσω τιτλοποίησης συμβολαίων leasing, ενώ πέρυσι η εταιρεία κατάρτισε επενδυτικό πλάνο 400 εκατ. ευρώ –αποτελεί τμήμα των επενδύσεων 760 εκατ. ευρώ– για τον εξηλεκτρισμό του στόλου της. Αυτές οι επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση 8.000 οχημάτων κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά οχήματα, θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 30% με δανεισμό από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στόλο άνω των 52.000 οχημάτων.

Κατά τη φετινή χρονιά η Avis, λόγω της σημαντικής βελτίωσης του τουρισμού, προσδοκά ακόμη πιο ενισχυμένα μεγέθη. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη το πρώτο τρίμηνο ο κλάδος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με το 2022, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019. Στο leasing οι εταιρικές μισθώσεις παρουσιάζουν ζήτηση, αλλά η ενοικίαση αυτοκινήτων από ιδιώτες καταγράφει σημάδια κόπωσης και ουσιαστικής επιβράδυνσης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστες παραγγελίες της τάξεως των 4.000-4.500 οχημάτων, αριθμός που θεωρείται υψηλός και σχετίζεται με τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στις έγκαιρες παραγγελίες οχημάτων το 2022 και τις παραδόσεις προσωρινών οχημάτων στους πελάτες με παραγγελίες σε εκκρεμότητα, η Avis κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στα έσοδα των μακροχρόνιων ενοικιάσεων.

Φέτος η Avis ενισχύει περαιτέρω τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έχοντας λανσάρει την ψηφιακή συνδρομητική υπηρεσία «mobility Switch by Avis», η οποία θα λανσαριστεί και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή