Ερχεται αύξηση στις τιμές πετρελαίου το β΄ εξάμηνο

Ερχεται αύξηση στις τιμές πετρελαίου το β΄ εξάμηνο

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς φόρουμ ενέργειας (IEF) Τζόζεφ Μακ Μονίγκλ, η πετρελαϊκή ζήτηση επανήλθε γρήγορα στα επίπεδα προ πανδημίας, «αλλά η παραγωγή δυσκολεύεται περισσότερο να ακολουθήσει τον ρυθμό». Τόνισε μάλιστα πως αυτή την περίοδο ο μοναδικός παράγοντας που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές είναι ο φόβος μιας επικείμενης ύφεσης.

«Συνεπώς, για το δεύτερο μισό του έτους θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στην επάρκεια της παραγωγής και ως αποτέλεσμα θα δείτε τις τιμές να “απαντούν”», δήλωσε στο CNBC ο Μακ Μονίγκλ.

Ο ίδιος αποδίδει την ανοδική τάση των τιμών στην αυξανόμενη ζήτηση από την Ινδία και την Κίνα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά σε εισαγωγές πετρελαίου διεθνώς. «Η Ινδία και η Κίνα μαζί θα συνεισφέρουν κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην αύξηση της ζήτησης το δεύτερο εξάμηνο φέτος», δήλωσε.

Αιτία, η αναμενόμενη μεγάλη άνοδος της ζήτησης από Κίνα και Ινδία.

Σε ό,τι αφορά το ακριβές ύψος των τιμών σημείωσε ότι τώρα βρίσκονται ήδη στα 80 δολάρια το βαρέλι και είναι πιθανό να συνεχίσουν την ανοδική πορεία. «Θα δούμε πολύ πιο απότομες μειώσεις στα αποθέματα, οι οποίες θα αποτελέσουν ένδειξη για την αγορά ότι η ζήτηση σίγουρα αυξάνεται. Επομένως θα δείτε τις τιμές να ανταποκρίνονται σε αυτό», σημείωσε.

Πάντως, δήλωσε βέβαιος ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για αύξηση της παραγωγής στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ανισορροπία στην αγορά. «Δίνουν μεγάλη προσοχή στη ζήτηση. Θέλουν αποδείξεις ότι η ζήτηση αυξάνεται και θα υπάρχουν αντιδραστικές κινήσεις στην αγορά», υπογράμμισε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την αγορά της Ευρώπης και την αυξημένη εισροή LNG, ο Μακ Μονίγκλ σημείωσε ότι υπήρξε σταθερότητα τον χειμώνα του 2022 λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. «Ο καιρός ήταν κατά πάσα πιθανότητα το πιο τυχερό πράγμα που συνέβη», είπε, προειδοποιώντας όμως ότι και οι επόμενοι δύο χειμώνες θα είναι εξίσου δύσκολοι. Εξ ου και τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού μόνο λόγω της μείωσης της τιμής του LNG. Απαιτούνται εξάλλου μεγαλύτερες επενδύσεις σε ΑΠΕ, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Επίσης, τόνισε ότι πλέον καίριο θέμα στο G20 είναι η ενεργειακή ασφάλεια. «Σαφώς οφείλουμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενεργειακή μετάβαση και όλες οι επιλογές πρέπει να εξωτερικεύονται», επισήμανε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει στενός έλεγχος των τιμών και των διακυμάνσεων στην ενεργειακή αγορά. «Ανησυχώ ότι εάν το κοινό αρχίσει να συνδέει τις υψηλές τιμές και τις διακυμάνσεις στις κλιματικές πολιτικές ή την ενεργειακή μετάβαση, θα αρχίσουμε να χάνουμε τη στήριξη του κόσμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή