Σε κρίση τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λόγω υψηλού κόστους

Σε κρίση τα υπεράκτια αιολικά πάρκα λόγω υψηλού κόστους

Ακυρώθηκαν τρία σχέδια σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Υπό απειλή και υφιστάμενα έργα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίση βρίσκεται μια σειρά από μεγάλα πρότζεκτ υπεράκτιων ανεμογεννητριών, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο από ποτέ καθαρές μορφές ενέργειας. Ειδικότερα, μια μονάδα της ισπανικής Iberdrola ακύρωσε τη συμφωνία για παροχή αιολικής ενέργειας από ένα προγραμματισμένο πάρκο ανεμογεννητριών στις ακτές της Μασαχουσέτης. Επίσης, η Orsted της Δανίας δεν κατάφερε να υποβάλει ελκυστική προσφορά για παροχή ενέργειας στο Rhode Island, όπου η βασική υπηρεσία κοινής ωφελείας δήλωσε ότι το αυξανόμενο κόστος καθιστά την προσφορά ακριβή. Τέλος, η κρατική Vattenfall της Σουηδίας ακύρωσε τα πλάνα της για δημιουργία πάρκου ανεμογεννητριών στις ακτές της Βρετανίας, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό.

Παρότι η ζήτηση για ΑΠΕ αυξάνεται σημαντικά, το κλιμακούμενο κόστος βάζει εμπόδια στα πρότζεκτ για offshore ανεμογεννήτριες. Οι υψηλές θερμοκρασίες ασκούν τεράστια πίεση στα δίκτυα ηλεκτρισμού διεθνώς, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή και για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στην Ευρώπη η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει επίσης δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση.

Τα τρία πρότζεκτ που ακυρώθηκαν θα παρείχαν 3,5 GW ενέργειας, τουλάχιστον 11% της συνολικής παραγωγής από τα υφιστάμενα πάρκα ανεμογεννητριών στις ακτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μάλιστα, η ισχύς τους είναι πιθανό να αυξανόταν περαιτέρω σε βάθος χρόνου.

Εταιρείες που διαχειρίζονται αιολικά πάρκα με ισχύ τουλάχιστον 9,7 GW, στις ΗΠΑ, θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν ή να ακυρώσουν τα συμβόλαια.

Ταυτόχρονα, υπό απειλή βρίσκονται και υφιστάμενα πρότζεκτ στις Ηνωμένες Πολιτείες με συνολική ισχύ τουλάχιστον 9,7 GW: οι εταιρείες που τα διαχειρίζονται θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν ή να ακυρώσουν τα συμβόλαια, διότι όπως υποστηρίζουν οι τιμές είναι πλέον πολύ χαμηλές, ώστε να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις τους.

Πράγματι, τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί το κόστος στα υλικά κατασκευής των ίδιων των τουρμπινών, ιδίως του χάλυβα, υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές τους να ανεβάσουν τις τιμές. Επίσης, έχει αυξηθεί το κόστος για βασικές υπηρεσίες, όπως για τα ειδικά σκάφη που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες. Τέλος, τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Υπάρχουν βέβαια πρότζεκτ που προχωρούν κανονικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, όσα ακυρώθηκαν ή καθυστερούν καταδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις που έχουν δεσμευθεί στα έργα offshore ανεμογεννητριών θα πρέπει πλέον να πληρώσουν αδρά για να τα υλοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή