Μ. Ευμορφίδης: «Δεν παρανομήσαμε κατά την ανέγερση του Cocomat Athens BC»

Μ. Ευμορφίδης: «Δεν παρανομήσαμε κατά την ανέγερση του Cocomat Athens BC»

Προσφυγή κατά της απόφασης για κατεδάφιση δύο ορόφων του ξενοδοχείου θα καταθέσει η «Μπλε Κέδρος ΑΕΑΑΠ»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλες διαδικασίες τόσο για τη συμμόρφωση προς τις διοικητικές αποφάσεις των αρμόδιων αρχών, αλλά και για την ακύρωσή τους, πρόκειται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», σε σχέση με το επίμαχο ξενοδοχείο Cocomat Athens BC στο Κουκάκι, το ύψος του οποίου θα πρέπει να μειωθεί κατά δύο ορόφους, ή εννιά μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Ευμορφίδη, πρόεδρο και εκ των μεγαλομετόχων της εισηγμένης, «σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε τις μελέτες που χρειάζονται για την κατεδάφιση των ορόφων. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι πολύ σύνθετο και απαιτητικό από τεχνικής πλευράς, καθώς το κτίριο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή. Δεν είναι μια τούρτα, για να κόψουμε το πάνω τμήμα της. Επομένως, δεν είναι εφικτό να γίνουν τέτοιες εργασίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οι τρεις μήνες (έως τις 27 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα), που έχει ορίσει το πρακτικό της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ προς τη δημόσια διοίκηση», εκτίμησε ο κ. Ευμορφίδης.

Μιλώντας στους μετόχους στην ετήσια γενική συνέλευση της «Μπλε Κέδρος», ο κ. Ευμορφίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για την υπόθεση του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς, όπως τόνισε, «η εταιρεία δεν προέβη σε καμία αυθαιρεσία, παρά μόνο ακολούθησε τα όσα ανέφερε η οικοδομική άδεια και μάλιστα αφού λάβαμε και αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και μόνο τότε, προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση της κατασκευής».

Επίσης, ο εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας έθεσε και ζήτημα ισονομίας και άνισης μεταχείρισης, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση από το επίμαχο ξενοδοχείο της «Μπλε Κέδρος» στέκει σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος και μάλιστα επί δεκαετίες, κτίριο το οποίο στεγάζει το αρχαιολογικό συμβούλιο της πρεσβείας της Νορβηγίας.

«Στην οδό Τσάμη Καρατάσου 5-7 έχει κατασκευαστεί κτίριο το οποίο μαζί με τις απολήξεις του φτάνει τα 36,5 μέτρα. Ωστόσο δεν έχει συμβεί τίποτα, γεγονός που θεωρώ ότι οφείλεται στο ότι το δικό μας ακίνητο είναι ξενοδοχείο, κάτι που ίσως ενοχλεί, ενώ το άλλο κτίριο στεγάζει το αρχαιολογικό συμβούλιο της νορβηγικής πρεσβείας. Σας θυμίζω ότι το μέγιστο όριο ύψος των 24 μέτρων, αντί των 33 μέτρων του δικού μας ακινήτου, θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το Προεδρικό Διάταγμα του 2022, που εγκρίθηκε από το ΣτΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος» προχωράει παράλληλα και τις νομικές ενέργειες και προσφυγές για την αναίρεση των αποφάσεων που επιβάλλουν τη μείωση του ύψους του κτιρίου, όπως επίσης και τα σχετικά πρόστιμα διατήρησης, τα οποία υπερβαίνουν τα επτά εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και ουσιαστικά καθιστούν μη βιώσιμη τη συνέχιση της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Ηδη μάλιστα έχει εξασφαλιστεί απόφαση αναίρεσης καταβολής του προστίμου (η πρώτη δόση καταβλήθηκε πάντως, καθώς τότε δεν είχε εκδοθεί απόφαση αναίρεσης), έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ευμορφίδης, θα γίνει προσφυγή και για τη διεκδίκηση αποζημίωσης, εφόσον τελικά η εταιρεία υποχρεωθεί να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου. «Προς το παρόν πάντως, πέραν των λογιστικών ζημιών από την κατά 20 εκατ. ευρώ απομείωση της αξίας του ακινήτου και της αρνητικής δημοσιότητας, η Μπλε Κέδρος δεν έχει υποστεί κάποια ουσιαστική οικονομική ζημία», σημείωσε ο κ. Ευμορφίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή