Το άλμα της «gig economy» αλλάζει την αμερικανική οικονομία

Το άλμα της «gig economy» αλλάζει την αμερικανική οικονομία

Νέο εργασιακό τοπίο με εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος της «gig economy» αλλάζει το πρόσωπο της οικονομίας των ΗΠΑ. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στην ευέλικτη μορφή εργασίας (εργαζόμενοι σε διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς συμβάσεις και εποχικοί), μια τάση που κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία και περιγράφει την άνοδο της εργασίας freelancing μέσω εφαρμογών, όπως οι Uber, Lyft, Doordash και Instacart. Οι εργαζόμενοι της «gig economy» υπερτριπλασιάστηκαν από το 2017 έως το 2021 σε 5,4 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα επίσημα στοιχεία είναι ασαφή, καθώς η τελευταία φορά που το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας παρακολούθησε επίσημα εργαζομένους σε εναλλακτικές μορφές εργασίας ήταν το 2017. Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι ο αριθμός τους αυξάνεται και θα μπορούσε ακόμη και να διαστρεβλώνει τα επίσημα οικονομικά δεδομένα. Για παράδειγμα, η εύκολη προσβάσιμη εργασία μέσω κινητών τηλεφώνων μπορεί να διατηρεί το εθνικό ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν κανονικά, ενώ μπορεί να βοηθάει περισσότερους ανθρώπους να αποφύγουν το φάσμα της φτώχειας, παρέχοντας μια εναλλακτική για όσους έχουν απολυθεί ή παραιτηθεί από την εργασία τους.

Ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν εισόδημα από εργασίες σε πλατφόρμες έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια από ένα εκατ. σε σχεδόν πέντε εκατ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας νέες πλατφόρμες, όπως το Doordash και το Uber Eats, αύξησαν τη δημοτικότητά τους, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν υποχρεωτικά στο σπίτι και στράφηκαν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Eγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο τον Μάιο, το οποίο παρακολουθούσε τα κέρδη μέσω φορολογικών δηλώσεων, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν εισόδημα από εργασίες σε πλατφόρμες έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια από ένα εκατ. σε σχεδόν πέντε εκατ. Τα εσωτερικά στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες δείχνουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στην «gig economy». Τον Φεβρουάριο η Uber ανέφερε ότι οι συνεργάτες της –οδηγοί και εργαζόμενοι στον τομέα της παράδοσης τροφίμων– έφθασαν το υψηλό ρεκόρ των 5,4 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Το Doordash έχει επί του παρόντος πάνω από 2 εκατ. ενεργούς συνεργάτες μηνιαίως, ενώ τουλάχιστον 13 εκατ. άτομα έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα από την έναρξη της λειτουργίας της πριν από μια δεκαετία. Η Flex, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τις Doordash, Grubhub, Hopskipdrive, Instacart, Lyft, Shipt και Uber, εκτιμά ότι περισσότεροι από 23 εκατ. Αμερικανοί έχουν κερδίσει χρήματα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τον τελευταίο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι της «gig economy» δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές, όπως ασφάλιση υγείας ή παροχές συνταξιοδότησης, που προβλέπονται σε μια «παραδοσιακή» δουλειά, απολαμβάνουν ορισμένα πλεονεκτήματα. «Μπορούν λόγου χάρη να ψάχνουν για περισσότερο καιρό για την επόμενη δουλειά τους. Εάν απολυθούν, έχουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας πέρα ​​από το ταμείο ανεργίας, τα δανεικά από φίλους και συγγενείς και τις αποταμιεύσεις», λέει η Ερικα Γκρόσεν, πρώην επίτροπος του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας. Σύμφωνα με την Doordash και την Uber, οι περισσότεροι από τους εργαζομένους τους συνεργάζονται με μερική απασχόληση για να συμπληρώσουν άλλες πηγές εισοδήματος. Τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ προσπάθησαν πρόσφατα να ενισχύσουν την προστασία των εργαζομένων στην «gig economy». Τον Ιούνιο, η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε κατώτατο ωρομίσθιο στα 17,96 δολάρια για τους εργαζομένους σε εταιρείες διανομής τροφίμων. Η Doordash, η Grubhub και η Uber μήνυσαν τον δήμο, λέγοντας ότι ο νόμος θα έβλαπτε τους πελάτες και τους εργαζομένους στον τομέα της διανομής. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας δικαστής μπλόκαρε προσωρινά την επιβολή του νόμου. Το 2020, η πολιτεία της Καλιφόρνιας πέρασε το μέτρο Prop 22, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να αντιμετωπίζονται ως ανεξάρτητοι συνεργάτες με ορισμένα πρόσθετα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ελάχιστου εισοδήματος. Η έλλειψη ποιοτικών δεδομένων επηρεάζει επίσης την ευρύτερη οικονομία με έναν άλλον τρόπο: εμποδίζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα της αγοράς εργασίας της Αμερικής. Οι δύο πρωταρχικοί στόχοι της Fed κατά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής είναι η σταθερότητα των τιμών και η μέγιστη σταθερή απασχόληση. Η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών για το εργατικό δυναμικό της οικονομίας μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα που έχει η κεντρική τράπεζα για την αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT