Η Macquarie απέκτησε έναντι 345 εκατ. το 50% της Enel στην Ελλάδα

Η Macquarie απέκτησε έναντι 345 εκατ. το 50% της Enel στην Ελλάδα

Στον έλεγχο του αυστραλιανού fund Macquarie περνάει το 50% τoυ χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον έλεγχο του αυστραλιανού fund Macquarie περνάει το 50% τoυ χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα. Η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε χθες την υπογραφή συμφωνίας με τη Macquarie Asset Management για την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas και την από κοινού δημιουργία μιας νέας εταιρείας κοινών συμφερόντων (joint venture). Η συμφωνία που έκλεισε ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις προβλέπει τίμημα για το 50% της θυγατρικής της Enel στην Ελλάδα, ύψους 345 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική αξία επιχείρησης (full Enterprise Value) περίπου 980 εκατ. ευρώ, με τους Αυστραλούς να αναλαμβάνουν και δάνειο 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Enel Green Power και η Macquarie Asset Management πρόκειται να συνάψουν συμφωνία μετόχων η οποία θα προβλέπει τον από κοινού έλεγχο της EGPH. Σκοπός η συνδιαχείριση των εν λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και παράλληλα η συνέχιση της ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου νέων έργων της, αυξάνοντας περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ της.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Enel, η συνολική συναλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στο ενοποιημένο καθαρό χρέος του ομίλου κατά περίπου 345 εκατ. ευρώ, ποσό που σχετίζεται με το 50% του μεριδίου που πωλήθηκε από την EGP και θα λογιστικοποιηθεί το 2023. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα περίπου 400 εκατ. ευρώ ως καθαρό χρέος το οποίο αποενοποιήθηκε το 2022, καθώς η EGPH είχε ήδη αναφερθεί ως «προοριζόμενη προς πώληση». Επιπλέον, η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση περίπου 390 εκατ. ευρώ στα επαναλαμβανόμενα EBITDA του ομίλου για το 2023. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αναμένεται έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το αυστραλιανό fund Macquarie διευρύνει την παρουσία του στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, που εγκαινίασε με την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η EGPH διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η EGPH αναπτύσσει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, παράλληλα με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες λύσεις, όπως η αποθήκευση και τα υβριδικά έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT