ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. – Πολύ υψηλός για πολύ καιρό ο πληθωρισμός

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β. – Πολύ υψηλός για πολύ καιρό ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει σε λίγη ώρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, καθώς οι επενδυτές πιθανολογούν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία της κίνηση στην εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης που διήρκεσε ένα χρόνο.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις αγορές είναι εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Σεπτέμβριο.

Εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν από τώρα, αφού μέχρι τότε θα ανακοινωθούν πολλά μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει παρότι η οικονομία αποδυναμώνεται.

Το μήνυμα που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σήμερα, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, είναι μία σύνθετη υπόθεση. Οι policymakers θα θέλουν να διατηρήσουν όσο περισσότερη ευελιξία μπορούν, χωρίς να στείλουν ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Πάντως, οι πιθανότητες η σημερινή αύξηση να είναι η τελευταία σε αυτό τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης έχουν ενισχυθεί. Μόνο η ισχνή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αυτό τον μήνα εξακολουθεί να προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 4%.

Πηγή: Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT