Επιδότηση ρεύματος μόνο σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Επιδότηση ρεύματος μόνο σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Το χρονοδιάγραμμα τερματισμού των έκτακτων μέτρων θα ανακοινωθεί σύντομα, σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρισμού άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ προανήγγειλε το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων και ένα νέο πιο στοχευμένο πακέτο για τους «ενεργειακά» ευάλωτους καταναλωτές, τους οποίους διαχώρισε από τους «κοινωνικά» ευάλωτους.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις ο υπουργός φωτογράφισε ένα νέο μοντέλο που θα επαναπροσδιορίζει τους πραγματικά «ενεργειακά ευάλωτους» και με κριτήρια γεωγραφικά, αφού οι ανάγκες για κατανάλωση ρεύματος διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, τόσο τους θερινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. «Πρέπει να τους προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Διαφέρει ο κοινωνικά ευάλωτος από τον ενεργειακά ευάλωτο», είπε ο υπουργός κάνοντας σαφές κατ’ αρχήν ότι οι επιδοτήσεις θα είναι στοχευμένες, ενώ συνάρτησε τη στήριξη όλων των νοικοκυριών με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών ρεύματος. «Ενεργειακά ευάλωτος», όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, π.χ. έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός του που πρέπει να καταναλώνει σε ενέργεια. «Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών. Εχει μεγάλη σημασία να κάνουμε σωστές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε, προϊδεάζοντας για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων.

«Αξιολογούμε τι θα κάνουμε για τη μετάβαση σε μια ομαλότητα. Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το πότε θα γίνει η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα. Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σήμερα στις αγορές, μπορεί να χρειαστεί μία παράταση», είπε ο υπουργός.

Σε σχέση με την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού δικτύου, δεδομένου του παρατεταμένου καύσωνα, τόνισε πως γίνεται μια τεράστια προσπάθεια στην ηλεκτροδότηση. «Υπήρξε πολύ μεγάλη επιτάχυνση και στα έργα στο δίκτυο, αλλά και στην είσοδο ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών, που αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή