Χρηματοδότηση 766 εκατ. για έργα ΑΠΕ εξασφάλισε η HELLENiQ ENERGY

Χρηματοδότηση 766 εκατ. για έργα ΑΠΕ εξασφάλισε η HELLENiQ ENERGY

Η συμφωνία υπεγράφη χθες με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρηματοδότηση ύψους 766 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε υφιστάμενα και μελλοντικά έργα ΑΠΕ διασφάλισε η HELLENiQ ENERGY από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank. Η κομβικής σημασίας χρηματοδοτική συμφωνία για την επιτάχυνση του φιλόδοξου προγράμματος της HELLENiQ ENERGY για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW έως το τέλος του 2025 και πάνω από 2 GW έως το 2030 υπεγράφη χθες από την HELLENiQ Renewables (100% θυγατρική της HELLENiQ ENERGY) και τις δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών εταιρειών, «για μια πρότυπη, καινοτόμα συναλλαγή για την ελληνική αγορά, καθώς αποτελεί το πρώτο χρηματοδοτικό πλαίσιο τυποποιημένων όρων για χρηματοδότηση υφιστάμενων και μελλοντικών συναλλαγών ΑΠΕ που έχει εξειδικευτεί για ελληνικό όμιλο εταιρειών και μια από τις μεγαλύτερες αντίστοιχες συμφωνίες πανευρωπαϊκά, καθώς και μια από τις σημαντικότερες χρηματοδοτικές συμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας για ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η συμφωνία προβλέπει κοινούς βασικούς όρους σε έργα που ικανοποιούν προσυμφωνημένα κριτήρια επιλεξιμότητας, με δυνατότητα να ενταχθούν τόσο υφιστάμενα όσο και νέα έργα που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται μέσω συμβολαίων που βασίζονται σε διαφορετικές δομές (εγγυημένων τιμών Feed-in Premium / Feed-in Tariff ή/και χρηματοοικονομικών διμερών συμβάσεων Corporate Power Purchase Agreements).

Για την HELLENiQ ENERGY η χρηματοδοτική συμφωνία διασφαλίζει σημαντικό ύψος χρηματοδότησης που αυξάνει τη δυναμική του ομίλου για ανάπτυξη, βέλτιστους όρους, τυποποιημένους σε μεγάλο βαθμό, που επιτρέπουν ταχύτητα υλοποίησης και ευέλικτη δομή προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά των έργων ΑΠΕ, απελευθερώνοντας παράλληλα πόρους για τις λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

«Σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank διαμορφώσαμε μια χρηματοδοτική λύση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική μας, λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο επιχειρηματικό μοντέλο των ΑΠΕ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της HELLENiQ ENERGY Βασίλης Τσάιτας χαρακτηρίζοντας τη συναλλαγή πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ΑΠΕ πανευρωπαϊκά. «Σε συνεργασία με τη Eurobank ολοκληρώσαμε μια χρηματοδοτική συμφωνία “ορόσημο” για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, η οποία θα υποστηρίξει καταλυτικά την αναβάθμιση του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας». «Στη Eurobank είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε στον μετασχηματισμό του ομίλου προς την αειφόρο ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας τα χρηματοδοτικά εχέγγυα για την υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας και αναγνωρίζουμε παράλληλα τα οφέλη που προκύπτουν για τη βιώσιμη μετάβαση της χώρας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία με πράσινο πρόσημο», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT