Σταθερά τα επιτόκια στην αναδυόμενη Ευρώπη

Σταθερά τα επιτόκια στην αναδυόμενη Ευρώπη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο σε σημαντικές οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης (περιλαμβάνει χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), οι κεντρικές τράπεζες στις πρόσφατες συνεδριάσεις τους δεν μετέβαλαν το βασικό επιτόκιο, προϊδεάζοντας για παρόμοια στάση στους επόμενους μήνες. Στην Τσεχία, παρά την πτώση του πληθωρισμού χαμηλότερα του 10% τον Ιούνιο (9,7%) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 7% τον Ιούλιο για 14ο μήνα, με την κεντρική τράπεζα (CNB) στη σχετική ανακοίνωση να αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, κρίνοντας όμως πως υπερβαίνει κατά πολύ τα αποδεκτά επίπεδα.

Στην Ουγγαρία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ) της κεντρικής τράπεζας (MNB) καθόρισε εκ νέου το βασικό επιτόκιο στο 13% τον Ιούλιο, για 11ο συνεχή μήνα, καθώς παρότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 2 π.μ. διαμορφώθηκε σε 20,8%. Σύμφωνα με την ΕΝΠ, η απόφαση στηρίχθηκε στο ότι η γενική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής έπρεπε να παραμείνει αυστηρή για να μειωθεί ο πληθωρισμός, με το τρέχον επίπεδο βασικού επιτοκίου να κρίνεται επαρκές για τη διαχείριση θεμελιωδών κινδύνων πληθωρισμού, δηλώσεις που επίσης ερμηνεύθηκαν ως πρόθεση μη μεταβολής του επιτοκίου στο άμεσο μέλλον. Επομένως, ενώ σημαντικές κεντρικές τράπεζες της αναδυόμενης Ευρώπης δεν προχώρησαν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο, όπως η Fed και η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, εντούτοις δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν τη χαλάρωσή της.

Η παρατεταμένη περιοριστική νομισματική πολιτική στην αναδυόμενη Ευρώπη, αλλά και στην Ευρωζώνη, που αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο της περιοχής, δεν φαίνεται να έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη το 2023, αφού, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ (Ιούλιος 2023), ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, 0,6 π.μ. υψηλότερα από την πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου. Η επί τα βελτίω αναθεώρηση οφείλεται και στη Ρωσία, όπου ήταν ελαφρώς ισχυρότερη (+0,8 π.μ., σε 1,5%). Ομως, οι επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερη περίοδο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αποτελούν έναν από τους παράγοντες της ελαφρώς βραδύτερης ανάπτυξης που πλέον προβλέπεται από το ΔΝΤ για την αναδυόμενη Ευρώπη το 2024 σε σχέση με τις εαρινές του προβλέψεις (2,2% έναντι 2,5%), αναθεώρηση που δεν επηρεάστηκε από την αμετάβλητη πρόβλεψη για τη Ρωσία (1,3%).

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή